Είναι λάθος να κλείνεται ο κόσμος στα σπίτια, πρέπει να αξιοποιηθεί η ύπαιθρος, εκτιμά η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ANT1:

«Όταν είναι τα πάντα κλειστά το να κλείνουμε τους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους δημιουργούμε κίνδυνο μετάδοσης. Θα ήθελα να δω τους ανθρώπους, με σύνεση, να είναι στο ύπαιθρο, να περπατάνε στον δρόμο, να πάνε σε πάρκα, χωρίς να συνωστίζονται. Δεν εννοώ να κάνουν συγκεντρώσεις ή υπαίθρια πάρτι. Να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι άνθρωποι και να τους ενθαρρύνουμε να κυκλοφορούν. Η αξιοποίηση της υπαίθριας χώρας είναι ένα από τα μέσα που προτείνει και η Αμερική μέσα στα προληπτικά μέτρα».

Υπογράμμισε δε πως πρέπει, αντίθετα, να υπάρξει ενίσχυση των γενικευμένων μέτρων και της εξ αποστάσεως εργασίας, και να γίνουν πολλά τεστ στους χώρους εργασίας και τα σχολεία.

Για τα σχολεία, η κ. Λινού εξέφρασε την άποψη ότι είναι σωστό που μένουν ανοιχτά, αλλά και την ανησυχία της «γιατί δεν γίνονται τεστ στο σύνολο των εκπαιδευτικών και δεν γίνονται τεστ σε δείγμα των παιδιών επίσης συστηματικά».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν σε μια τάξη 25-26 παιδιών υπάρχει ένα κρούσμα, θα μεταδοθεί γρήγορα γιατί τα παιδιά είναι κοντά, και αν αυτό συμβαίνει σε μεγάλο σχολείο, τότε είναι εύκολο να έχουμε μια τεράστια αύξηση. Η πλειονότητα των παιδιών δεν θα πάθει τίποτα. Μπορεί ένα, δύο παιδιά να έχουν πρόβλημα. Πρόβλημα θα υπάρξει με τους γονείς, με τους παππούδες».

Και συμπλήρωσε:

«Οι καινούριοι μεταλλαγμένοι ιοί φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτικοί, υπάρχει ένα ενδεχόμενο να επηρεάζουν τα μικρά παιδιά περισσότερο, δεν το ξέρουμε αυτό και πρέπει να παρθούν γρήγορα δείγματα από τα παιδιά που νοσούν και να γίνει αλληλούχηση για να δούμε αν νοσούν από το παλιό στέλεχος ή από το μεταλλαγμένο.»

Για «σοβαρότατο θέμα» έκανε λόγο για τον συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς, ενώ για τις πάνινες μάσκες και το γεγονός ότι χώρες του εξωτερικού τις απαγορεύουν ενώ στην Ελλάδα συνεχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ είπε: «Νομίζω ότι είναι πιο πολύ οικονομικό το θέμα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις