Την άποψη ότι πρέπει να περιμένουμε έναν δύσκολο Φλεβάρη με αύξηση νοσηλευόμενων, διασωληνωμένων και θανάτων, εξέφρασε ο καθηγητής Γιάννης Τούντας μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104.6, προσδιορίζοντας μία πρώτη κάμψη της πανδημίας για τον Μάρτιο και μετά τον Απρίλιο.

Ο κ. Τούντας σημείωσε ότι ο ίδιος είχε καταθέσει την πρόταση να γίνει ένα ολικό lockdown είκοσι ημερών αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, προσθέτοντας ότι τώρα ξέφυγε ο ιός και γι’ αυτό χρειάζεται τώρα αυτή η παρέμβαση με τα περιοριστικά μέτρα.

Το πόσο θα διαρκέσει το lockdown που συζητείται τώρα εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας, ωστόσο εκτίμησε ότι δεν πάμε σε τρίτο κύμα, καθώς γίνονται εμβολιασμοί. Τοποθέτησε χρονικά την επίτευξη της ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, ενώ συνέστησε χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη το εμβόλιο της AstraZeneca.

Εκτίμησε παράλληλα, πως η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, πρέπει να στελεχωθεί και με άλλες ειδικότητες. «Η μάχη με την πανδημία κερδίζεται στην κοινότητα όχι στα νοσοκομεία», τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως είπε η δημόσια Υγεία, παρέχει τη δυνατότητα μιας διατομεακής επιστημονικής συνεργασίας με εξειδικευμένα στελέχη από διάφορους κλάδους που θα δίνει τη δυνατότητα για καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι είμαστε πολύ κοντά στην αντιμετώπιση του κινδύνου, λόγω των εμβολίων. Ο κ. Τούντας εκτίμησε ότι η δυσκολία θα διαρκέσει ακόμη 2-3 μήνες, μέχρι να γίνει η κατάκτηση της ανοσίας, «είναι κρίμα να χαθούν ζωές επειδή δεν αντέχουμε λίγο ακόμα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις