«Δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση όλο τριγυρίζει το θέμα και δεν δρα» διερωτήθηκε ο γιατρός-ερευνητής στην Ουάσιγκτον Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος μίλησε στον Alpha 98,9 για το ενδεχόμενο αυστηρότερων περιορισμών ακόμη και εντός της ημέρας.

«Νομίζω ότι από δω και πέρα, κάθε μέρα που χάνεται είναι πολύ σημαντική για να σταματήσει το νέο κύμα. Πρέπει να σταματήσουμε τη μετάδοση, οπότε χρειαζόμαστε λιγότερη κινητικότητα, λιγότερα επαφές, λιγότεροι άνθρωποι σε εσωτερικούς χώρους», τόνισε ο κ. Παυλάκης.

Υπογράμμισε δε: «Η πείρα έχει δείξει ότι όσο σκληρότερο είναι το lockdown και όσο γρηγορότερα γίνει, τόσο καλύτερα».

«Την άνοιξη είχαμε ένα σοβαρό lockdown, που καθυστέρησε την επέκταση του ιού για πολύ μεγάλο διάστημα. Το επόμενο κύμα για την Ελλάδα ήταν πολύ αργά το φθινόπωρο, ενώ για άλλες χώρες που δεν εφάρμοσαν γρήγορο κλείσιμο στην αρχή της επιδημίας, δεν είχαν την ίδια τύχη. Έχει αποδειχτεί ότι όσο πιο σκληρό είναι το lockdown και γρήγορο, τόσο καλύτερα. Το έδειξε και η Κίνα και η Ταϊβάν και η Νέα Ζηλανδία, πολλές χώρες που κατάφεραν να σταματήσουν την επιδημία σε νένα φοβερά καλό επίπεδο ή να τη μηδενίσουν».

Για τον ίδιο, πόσο πρέπει να διαρκέσει το σκληρό lockdown; «Έχω πει εδώ και καιρό ότι ο χειμώνας θα πρέπει να βγει χωρίς τα εμβόλια, δυστυχώς, γιατί δεν υπήρχε καιρός να παρασκευαστούν και να γίνουν. Αυτή τη στιγμή πρέπει να κοπεί η μετάδοση του ιού. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με lockdown».

Ο κ. Παυλάκης επισήμανε πως η Αττική κινδυνεύει με καταστροφή: «Πρακτικά, δεν γίνεται τίποτα άλλο. Όλοι ξέρουμε ότι δεν εφαρμόζονται τέλεια τα μέτρα, πρέπει να εντατικοποιηθούν. Δεύτερον, ίδιας σημασίας, είναι να βρεθούν και να γίνουν τα εμβόλια. Πρέπει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει απ’ όπου μπορεί των προμήθεια των εμβολίων και πρέπει οι πολίτες να τα κάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σχετικά σε προνομιακό επίπεδο στην Ευρώπη. Τα έχει πάει καλά γιατί οι Έλληνες έχουν προφυλαχτεί. Αυτή η καλή τύχη της Ελλάδας, για να συνεχίσει, πρέπει να σταματήσει ο ιός εδώ και τώρα, Σκεφτείτε τι θα γίνει αν σε μερικές εβδομάδες η Αθήνα μοιάζει με τη Θεσσαλονίκη πριν από λίγο καιρό. Η κακή τύχη της Θεσσαλονίκης βοήθησε και την Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις