Από σήμερα Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021 ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού για τις ηλικίες από 75 έως 79 ετών. Οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου. Παράλληλα την ίδια μέρα ξεκινά και η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca/Οξφόρδης για άτομα ηλικίας 60 έως 64 ετών.

Η διαδικασία προχωράει με το σύστημα των «παράλληλων» εμβολιασμών με τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech για άτομα από 75 ετών και άνω και με της AstraZeneca/Οξφόρδης για τις ηλικιακές ομάδες 60-64 ετών. Μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί  συνολικά πάνω από 1.500.000 εμβολιασμοί. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των νεότερων ατόμων που θα αφορά τις ηλικίες 18-59 ετών, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Μέσα στον Φεβρουάριο θα αυξηθεί και η δυναμικότητα του συστήματος των εμβολιασμών καθώς θα ενεργοποιηθούν 750 εμβολιαστικά κέντρα και 100 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. Επιπλέον αναμένεται να ανοίξουν τα κτίρια των Helexpo στην Αθήνα και της Διεθνούς Έκθεσης στην Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων τμήματά τους θα χρησιμοποιηθούν ως επιπλέον κέντρα εμβολιασμού.

Πώς να κλείσετε ραντεβού

Για το «κλείσιμο» ραντεβού, οι επιλογές για τους πολίτες είναι μέσω γραπτού μηνύματος, μέσω της άυλης συνταγογράφησης, μέσω φαρμακείων και ΚΕΠ, ή μέσω της σχετικής πλατφόρμας, στη σελίδα emvolio.gov.gr.

Ο προγραμματισμός των ραντεβού για τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού.

Από τους πολίτες με την είσοδο τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr

Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ.
Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο φαρμακείο.
Ραντεβού μέσω πλατφόρμας

Αφού οι πολίτες ελέγξουν τη δυνατότητα και προτεραιότητα εμβολιασμού, ακολουθούν το σύνδεσμο (emvolio.gov.gr/app) στον οποίο τους παραπέμπει η πλατφόρμα, για να προγραμματίσουν το ραντεβού.

Συνδέονται στην πλατφόρμα κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET, επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία τους είναι ορθά και μπορούν να προχωρήσουν σε προσθήκες/διορθώσεις.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε το εμβολιαστικό κέντρο και την ημερομηνία που εξυπηρετεί για την πρώτη δόση του εμβολίου. Στην οθόνη εμφανίζεται πίνακας με τις κοντινές ημερομηνίες στην επιλεγμένη και οι ζώνες ώρας μαζί με τη διαθεσιμότητα που υπάρχει, δηλαδή πράσινο για πολλά διαθέσιμα ραντεβού, κίτρινο για αρκετά, πορτοκαλί για λίγα και γκρι για μη διαθέσιμα ραντεβού.

Αφού επιλέξουν ποια ζώνη ώρας τους εξυπηρετεί, επαναλαμβάνουν τη διαδικασία και για το δεύτερο ραντεβού: πρώτα εμβολιαστικό κέντρο, μετά ημερομηνία και τέλος ζώνη ώρας. Στο δεύτερο ραντεβού το σύστημα δεν επιτρέπει την επιλογή σε ημερομηνίες πέρα από την ενδεδειγμένη απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων.

Όταν γίνει η επιλογή των στοιχείων και των δύο ραντεβού, στην οθόνη εμφανίζονται όλα τα στοιχεία και των δύο ραντεβού για τελικό έλεγχο και επιβεβαίωση.

Μετά την οριστική επιβεβαίωση, εμφανίζεται η σελίδα επιτυχούς ολοκλήρωσης, με τα στοιχεία των ραντεβού, τον κωδικό εμβολιασμού και ένα QR code. Εκτυπώστε τη σελίδα ή σημειώστε τον κωδικό εμβολιασμού.

Με αυτόν τον κωδικό και την ταυτότητα, οι πολίτες πηγαίνουν στο ραντεβού και εμβολιάζονται.

Άυλη συνταγογράφηση μέσω SMS

Αν είναι κάποιος εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβει μέσα στις επόμενες ώρες δύο SMS που θα περιέχουν κωδικό εμβολιασμού, ημέρα, ώρα και τόπο για το ραντεβού. Αυτά είναι τα στοιχεία της προ-κράτησης με βάση τα στοιχεία που είναι δηλωμένα στην άυλη συνταγογράφηση.

Σε αυτά τα μηνύματα αναγράφεται ένας κωδικός, τον οποίο στέλνει μέσα σε 72 ώρες στο 13034, εφόσον το ραντεβού είναι επιθυμητό για εκείνον.

Εάν ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει την προ-κράτηση μέσα στις 72 ώρες ή αν τα στοιχεία που προτείνονται δεν τον εξυπηρετούν, τότε ακολουθεί τη διαδικασία που θα έκανε αν δεν ήταν εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, δηλαδή είτε με φυσική παρουσία, είτε ηλεκτρονικά.

Οι πολίτες ενημερώνονται μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS) από το 13034 για την προκράτηση ραντεβού, έχουν τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν το ραντεβού μέσω SMS, εντός 72 ωρών, διαφορετικά η θέση απελευθερώνεται και τέλος λαμβάνουν άμεσα απάντηση από το EMVOLIO σχετικά με την επιτυχή επιβεβαίωση.

Σε περίπτωση που οι πολίτες επιθυμούν να το τροποποιήσουν το προκρατημένο ραντεβού, θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr

Πώς αλλάζουν τα ραντεβού

Τα ραντεβού αλλάζουν με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο κλείνονται, δηλαδή σε φαρμακείο, ΚΕΠ και στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Αλλαγή ραντεβού μπορεί να γίνει μια φορά και τρεις μέρες πριν από το ορισμένο ραντεβού.

Φαρμακεία και ΚΕΠ

Οι πολίτες, που θα μεταβούν σε ένα φαρμακείο ή στα ΚΕΠ, για να κλείσουν το ραντεβού για το εμβόλιο, πρέπει να έχουν μαζί τους τον ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα. Αφού λάβουν τον κατάλληλο κωδικό, πηγαίνουν με αυτόν τον κωδικό και την ταυτότητά τους στο εμβολιαστικό κέντρο.

Τι να κάνετε αν δεν βρίσκετε το ΑΜΚΑ σας

Σε περίπτωση που οι πολίτες ανήκουν στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο και δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ο αριθμός ΑΜΚΑ τους δεν μπορεί να αναγνωριστεί από το σύστημα, τότε μεταβαίνουν στην σελίδα «Αίτηση εξέτασης στοιχείων» (emvolio.gov.gr/aitisi).

Μετά τη συμπλήρωση όλων των απαραίτητων πεδίων και επιλογής της υποβολής, αποστέλλεται αίτημα για εξέταση από αρμόδια επιτροπή. Κατόπιν εξέτασης του αιτήματος, και βάσει της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής, θα δοθεί δυνατότητα στους συγκεκριμένους πολίτες να συνδεθούν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις