Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε νέα έκτακτη σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία είχε ως θέμα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που έχουν προκύψει σε όλη την Αττική.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προχώρησε σε δηλώσεις, τονίζοντας πως η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών στην ηλεκτροδότηση θα έχει αποκατασταθεί έως το βράδυ της Τετάρτης.

«Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη σφοδρότερη κακοκαιρία και χιονόπτωση της τελευταίας 20ετίας. Το φαινόμενο είναι σε ύφεση, ο αγώνας δίνεται τώρα στην περιοχή της Κρήτης» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 4:00 αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών -Λαμίας και πλέον «το μεγάλο ζήτημα είναι αυτό της ηλεκτροδότησης. Μέχρι το βράδυ ελπίζω ότι θα έχουν αποκατασταθεί όλα τα προβλήματα».

Σχετικά με την υδροδότηση, ο υφυπουργός τόνισε πως γίνονταν εργασίες όλη τη νύχτα σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και αποκαταστάθηκαν οι βλάβες στις μονάδες όπως το αντλιοστάσιο στα Κιούρκα, και η δεξαμενή στον Άγιο Στέφανο. Όπως εκτίμησε, η υδροδότηση θα έχει αποκατασταθεί παντού έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι η ηλεκτροδότηση.

«Είναι η απόλυτη προτεραιότητα η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης», το δίκτυο έχει υποστεί συντριπτικές ζημιές, έχουν πέσει εκατοντάδες δέντρα, συνέχισε, και εκτίμησε πως η συντριπτική πλειονότητα των κεντρικών βλαβών θα έχει αποκατασταθεί έως σήμερα αργά το βράδυ. «Θα δοθεί μάχη και μέχρι αργά τη νύχτα θα έχει επανέλθει το ρεύμα σε βόρεια και ανατολική Αττική», σημείωσε ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι αυτό θα γίνει σταδιακά γιατί στα στενά και στα μικροπροβλήματα γενικότερα θα χρειαστεί κι άλλος χρόνος για να αποκατασταθούν πλήρως. Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνουν και σήμερα πολλά νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, μιας και το βάρος πέφτει στην αποκατάσταση βλαβών των δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης και θα ακολουθήσουν οι πυλώνες και τα καλώδια στις συνοικίες και στα δρομάκια.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος μίλησε για πρωτοφανή κατάσταση και είπε χαρακτηριστικά πως το τελευταίο διήμερο καταγράφηκαν 84-85 βλάβες σε κεντρικούς κορμούς τροφοδοσίας μέσης τάσης, πλέον οι 42-43 έχουν αποκατασταθεί.

Εκτίμησε πως έως το βράδυ θα έχει ηλεκτροδοτηθεί η πλειονότητα των κεντρικών μονάδων ώστε να εργαστούν τα συνεργεία στις επιμέρους παροχές. Προτεραιότητα θα δοθεί στα νοικοκυριά που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα για ώρες, σε Διόνυσο, Άνοιξη, Άγιο Στέφανο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, 800 σπασμένα δέντρα στο δίκτυο σημαίνει πως κάθε δύο λεπτά ένα δέντρο έσπαγε, έπεφτε στο δίκτυο και έκανε ζημιά.

Πρόσθεσε πως «μόνο στην Εύβοια έχει γίνει αντικατάσταση 500 στύλων» και το πρόβλημα για πρώτη φορά ήταν σε «όλη την επικράτεια, Αττική, Εύβοια, Κεντρική Ελλάδα, Ζαγόρια, Κρήτη κτλ».

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, με συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, του γενικού γραμματέα υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιου Καραγιάννη, του Διευθυντή Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγου Ιωάννη Παπαναγνώστου, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιου Μάνου και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιου Τόσιου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις