Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, οι λοιμωξιολόγοι και η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα παραταθεί ή όχι το καθολικό lockdown στην Αττική, το οποίο – όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά – ισχύει έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021. Ωστόσο, η ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου με την αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ αλλά και των νέων κρουσμάτων, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για γρήγορη άρση των μέτρων.

Οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας, θα συνεδριάσουν την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021, προκειμένου να εκτιμήσουν όλα τα δεδομένα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να υπολογίσουν ακόμα καλύτερα τα δεδομένα που θα έχουν στα χέρια τους έπειτα από επτά ημέρες, που θα είναι και πιο κοντά στην ημερομηνία που έχει ορισθεί ως το τέλος των μέτρων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα 1η Μαρτίου 2021, ακόμη και με τη διαδικασία του click away, ώστε να κινηθεί η αγορά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, είπε ότι πιθανότατα να μην ζητηθεί η παράταση του lockdown.

Πότε θα ληφθεί η απόφαση για τη «διπλή μάσκα»

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021, αναμένεται και η απόφαση των ειδικών σχετικά με τη χρήση διπλής μάσκας. Οι επιστήμονες συνεδρίασαν τις προηγούμενες ημέρες και αναμένεται να εισηγηθούν τις αποφάσεις τους. Μάλιστα είχε δημιουργηθεί και μία υποεπιτροπή για να μελετήσει το θέμα της διπλής μάσκας και της αποτελεσματικότητας της. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα πρέπει να γίνει ισχυρή σύσταση ή θα είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, κυρίως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ή σε άλλους δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με έρευνες, οι δύο μάσκες φαίνεται ότι βελτιώνουν την προστασία φθάνοντας ακόμη και το 95%, γεγονός που ενισχύει τη θέση των ειδικών ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους πολίτες.

Ταραντίλης: Τα δεδομένα δείχνουν πως δεν θα υπάρξει παράταση του lockdown

Σχετικά με το αν θα υπάρξει παράταση του lockdown ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο Χρήστος Ταραντίλης απάντησε ξεκάθαρα πως αν τα δεδομένα που έχει στην διάθεσή του το υπουργείο Υγείας συνεχίσουν να είναι θετικά, τότε δεν θα υπάρξει παράταση του lockdown καθώς υπάρχει μία σταθεροποίηση στο ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα ο κ. Ταραντίλης ανέφερε:

«Όπως ανέφερε και ο υπουργός Υγείας, οι πρώτες ενδείξεις από το lockdown είναι θετικές. Δεν υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες. Υπάρχει μία σταθεροποίηση και ελπίζουμε τα δεδομένα με ένα τέτοιο lockdown να οδηγήσουν σε μία καλυτέρευση των αποτελεσμάτων , γεγονός που δεν θα οδηγήσει και σε παράταση του lockdown».

Εξαδάκτυλος: Πιθανή η παράταση lokdown – Πιο χαλαροί το Πάσχα

Για το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown μίλησε το πρωί της Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου 2021, στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Υπογράμμισε ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων θα φανεί από την 10η ημέρα επιβολής τους, δηλαδή σε 3 ημέρες από σήμερα.

Παράλληλα, δήλωσε πως από την 1η Μαρτίου ενδεχομένως να έχουμε την επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων. Ωστόσο, παραδέχτηκε πως εξίσου πιθανό είναι να χρειαστεί να γίνει μια επιπρόσθετη προσπάθεια από πλευράς μας, με παράταση του lockdown, όπως και να έχει, πράγμα που έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Εξαδάκτυλος παραδέχτηκε πως το lockdown εν προκειμένω φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα ακριβώς γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου.

«Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι», είπε και πρόσθεσε πως παρόλα αυτά βλέποντας τι ισχύει σε περιοχές όπως η Πάτρα κι η Αχαΐα, όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, βλέπουμε ότι σε αυτή την φάση του πανδημικού κύματος επιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση, οπότε θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

Επιπρόσθετα εκτίμησε πως πιθανό είναι να δούμε άνοιγμα καταστημάτων με εποχικά είδη το επόμενο διάστημα ενώ πρόσθεσε πως το πιθανότερο είναι πως φέτος το Πάσχα θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι, μην αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Τα νοσοκομεία πιέζονταν και θα πιεστούν περισσότερο τις επόμενες μέρες μέχρι να δούμε σταθεροποίηση, επεσήμανε αναφορικά με την αύξηση των διασωληνωμένων και τον συναγερμό που έχει σημάνει στα νοσοκομεία μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο τα νοσοκομεία να χρειαστούν τη βοήθεια- συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις