Η επιδημιολογική επιβάρυνση της Αττικής, όπου την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021 καταγράφηκαν τα 1.047 από τα συνολικά 2.147 κρούσματα όλης της χώρας, εντείνει την ανησυχία των ειδικών και φέρνει – όπως όλα δείχνουν – παράταση του lockdown για τουλάχιστον μια εβδομάδα, στις «κόκκινες» περιοχές, αφού φαίνεται ότι το κύμα της πανδημίας δεν λέει να κοπάσει.

Η κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις με βάση τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Πάντως, λιανικό εμπόριο και σχολεία είναι ο πρώτος στόχος του ανοίγματος για την κυβέρνηση, αλλά, με βάση τα τωρινά κρούσματα πάντα και την πληρότητα στις ΜΕΘ, σχολεία και λιανεμπόριο δεν φαίνεται να ανοίγουν την 1η Μαρτίου.

Όλες οι πληροφορίες θέλουν το άνοιγμα των καταστημάτων να πηγαίνει τουλάχιστον μία εβδομάδα πίσω, δηλαδή 8 Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμά του λιανεμπορίου θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας. Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξουν τα καταστήματα έστω και με τη μέθοδο του click away και γι’ αυτό ετοιμάστηκε και ο νέος πενταψήφιος αριθμός, το sms στο 13032, όπου θα στέλνουμε μήνυμα μόνο μία φορά την ημέρα για να κάνουμε τα ψώνια μας στα καταστήματα, όποτε αυτά ανοίξουν.

Οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής αναμένεται να ξεκινήσουν να εξετάζουν λεπτομερώς τα επιστημονικά δεδομένα την Τετάρτη. Την Πέμπτη, ενδέχεται να υπάρξει και μια δεύτερη συνεδρίαση της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων, ώστε οι γιατροί να αποφανθούν σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής. Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για την τελική εισήγηση προς την κυβέρνηση. Τους φόβους επιτείνουν τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική που συνεχίζουν να γεμίζουν ασφυκτικά τις ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία, παρά το αυστηρό lockdown που είναι σε ισχύ.

Όπως φαίνεται, η επόμενη εβδομάδα θα βρει την Αττική πάλι σε καθεστώς lockdown με τους Αθηναίους να γιορτάζουν την Τσικνοπέμπτη – η οποία πέφτει στις 4 Μαρτίου – από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους. Για τις 8 Μαρτίου, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι δίνουν προβάδισμα στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, προσπαθώντας μάλιστα να βρουν τη «χρυσή τομή» μεταξύ click away, click in shop και κανονικής λειτουργίας της αγοράς.

Το άνοιγμα των σχολείων δεν αποκλείεται να πάει ακόμη πιο πίσω (ίσως και την εβδομάδα της Καθαράς Δευτέρας, στις 15 Μαρτίου), λόγω της ευρείας διασποράς του ιού στα παιδιά, καθώς και λόγω της θέλησης της κυβέρνησης να μην ανοίγει πάρα πολύ το «ακορντεόν», προτιμώντας να απελευθερώνεται μια δραστηριότητα τη φορά.

Παγώνη: Θα περιμένουμε να δούμε

«Θα περιμένουμε να δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό εισαγωγών σε απλές κλίνες. Αν υπάρξει σταθεροποίηση των εισαγωγών μέχρι το Σάββατο, θα μπορούσαν με αυστηρούς ελέγχους, τεστ και προσοχή στα ΜΜΜ να ξεκινήσουν να ανοίγουν γιατί ο κόσμος έχει πιεστεί πάρα πολύ. Τα μαγαζιά είναι κλειστά, η κάθε οικογένεια έχει πολύ σοβαρά προβλήματα. Βλέπουμε, εκτιμάμε τις παραμέτρους κι αποφασίζει η κυβέρνηση τα επόμενα βήματα» είπε χαρακτηριστικά στο MEGA η Ματίνα Παγώνη.

Αγορές με sms στο 13032

Τον πενταψήφιο αριθμό 13032 σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να διευκολύνει αποκλειστικά το λιανεμπόριο. Οι πολίτες που θα θελήσουν να πραγματοποιήσουν αγορές από τα καταστήματα του λιανεμπορίου, θα στέλνουν sms στον νέο αριθμό. Ωστόσο, το μήνυμα θα έχει διάρκεια 3 ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνον μία φορά την ημέρα.

Ωστόσο, το 13032 θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα καταστήματα του λιανεμπορίου. Για τις αγορές από σούπερ μάρκετ, φούρνους, φαρμακεία, αλλά και για τις άλλες δραστηριότητες, ισχύει το 13033.

Η κυβέρνηση επιδιώκει με τον νέο πενταψήφιο αριθμό να πετύχει το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ θα πετύχει και την κατάχρηση των μετακινήσεων με τον συγκεκριμένο αριθμό.

«Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει κι η αγορά», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στoν ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις