Ο Δημήτρης Λιγνάδης εμφανίστηκε χθες για δεύτερη φορά ενώπιον ανακρίτριας και ζήτησε νέα προθεσμία για σήμερα Πέμπτη. Η απολογία του που έχει προγραμματιστεί για τις 14:30 αναμένεται να είναι πολύωρη, λόγω της βαρύτητας των καταγγελιών και, μετά το τέλος της, ανακρίτρια και εισαγγελέας θα κρίνουν την ποινική του μεταχείριση, αν δηλαδή θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερος με όρους.

Πριν την απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη απαιτείται η έκδοση βουλεύματος που θα κρίνει την ένσταση ακυρότητας της προδικασίας. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή, ο σκηνοθέτης θα αφεθεί ελεύθερος και θα κληθεί από τις Αρχές με άλλη διαδικασία. Αν δεν γίνει δεκτή η ένστασή του, η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά.

Η υπερασπιστική γραμμή

Η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης είναι αυτή της πλήρους άρνησης των περιστατικών, αλλά και της αμφισβήτησης της αξιοπιστίας των μαρτύρων, αλλά και της «δεμένης» δικογραφίας.

Χθες ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας κατέθεσε αίτημα για ακυρότητα των δικαστικών διαδικασιών που ακολουθήθηκαν με τη σύλληψη του εντολέα του και την απόδοση σε αυτόν της βαριάς κατηγορίας για βιασμούς κατά συρροή. Επιπροσθέτως ο συνήγορος Λιγνάδη, με δηλώσεις του αμέσως μετά την έξοδό του από το ανακριτικό γραφείο, επιχείρησε να κλονίσει την αξιοπιστία των όσων στοιχείων περιλαμβάνει η δικογραφία, αλλά και τη βασιμότητα των καταγγελιών, επικαλούμενος άλλοθι για τον εντολέα του κατά τον χρόνο 2010, 2015, οπότε και κατηγορείται από δύο σήμερα ενήλικους άνδρες, ανήλικους τότε, ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Με την ένστασή του ο καλλιτέχνης στρέφεται κατά της ανακρίτριας για την οποία αναφέρει: «Η αβασάνιστη αποδοχή εκ μέρους τής ανακρίτριας των περιστάσεων δήθεν τέλεσης των διωκόμενων αδικημάτων δεν οφείλεται σε ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων, αλλά σε προκατάληψη, στο δυσμενές για εμένα κοινωνικό και πολιτικό κλίμα και στη μεροληπτική και μονόπλευρη υπερπροβολή φημών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης». Παράλληλα, βάζει στο στόχαστρό του και την Εισαγγελία, αναφέροντας πως υιοθέτησε τις καταγγελίες, χωρίς να ερευνήσει διεξοδικά το θέμα και ενώ από τις 11 Φεβρουαρίου, όταν ο ίδιος πληροφορήθηκε πως κατατέθηκε σε βάρος του μήνυση, είχε υποβάλει αίτηση ώστε να κληθεί σε εξηγήσεις.

Ο καλλιτέχνης έχει αιτηθεί να εξεταστούν σήμερα από την ανακρίτρια τέσσερις συγκεκριμένοι μάρτυρες. Σύμφωνα με τον κ. Λιγνάδη τα πρόσωπα που πρότεινε να εξεταστούν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι κατά τις επίμαχες ημέρες που καταγγέλλεται ότι διέπραξε τους δύο βιασμούς που του αποδίδονται, τον Αύγουστο του 2010 και τον Αύγουστο του 2015, δεν βρισκόταν καν στα σημεία που τον τοποθετούν στις καταγγελίες τους οι δύο παθόντες.

Οι σημειώσεις στο ημερολόγιο

Ο σκηνοθέτης ηθοποιός φέρεται να έχει καταγράψει τα συμβάντα σε ημερολόγιο με βάση το οποίο θα επιχειρήσει να αντικρούσει όσα του καταμαρτυρούν μηνυτές και μάρτυρες.  «Έχει προσωπικό ημερολόγιο χειρόγραφο. Για την μια περίπτωση που λέει ότι βρισκόντουσαν τον Αύγουστο στο σπίτι του στο Μεταξουργείο, στο ημερολόγιο αναφέρει από τις 2-10 Αυγούστου ήταν στην Αίγυπτο, από τις 10-19 στην Επίδαυρο, από τις 19-26 στην Πάτρα και στη συνέχεια στην Κόρινθο» είπε μιλώντας στο MEGA ο κ. Κούγιας.

Μάλιστα, στην δεύτερη περίπτωση βιασμού για την οποία κατηγορείται ο κ. Λιγνάδης στις 9 Αυγούστου 2015 στην Επίδαυρο, ο δικηγόρος ανέφερε τα εξής: «Την 1η Αυγούστου του 2015 μετέβη στην Ιθάκη και έμεινε όλο τον Αύγουστο εκεί με τον ιδιοκτήτη του Action24 και πρώην υπουργό Πολιτισμού». Μάλιστα, προανήγγειλε και την κατάθεση μήνυσης σε βάρος των δύο καταγγελλόντων.

Ποιοι έχουν καταγγείλει τον Δημήτρη Λιγνάδη

Ως τώρα ο Δ. Λιγνάδης έχει δεχτεί μηνύσεις για βιασμό, ενώ αρκετοί μάρτυρες έχουν καταθέσει εναντίον του. Πιο συγκεκριμένα, μήνυση έχει δεχτεί από:

  • 25χρονο Αιγύπτιο: Καταγγέλλει βιασμό σε ηλικία 14 ετών το 2010 στο διαμέρισμα του Λιγνάδη
  • από 40χρονο Βασίλη Κ.: Καταγγέλλει βιασμό το 1995 σε ηλικία 15 ετών. Αυτό το αδίκημα έχει παραγραφεί.

Επίσης, έχουν κατατεθεί οι εξής μαρτυρίες:

ΜΑΡΤΥΡΙΑ από 23χρονο Αιγύπτιο: Καταγγέλλει βιασμό το 2015 σε ξενοδοχείο της Επιδαύρου. Τότε ήταν 17 ετών.
ΜΑΡΤΥΡΙΑ Νίκου Σ. Καταγγέλλει βιασμό σε ηλικία 19 ετών το 2005 στο σπίτι του.
ΜΑΡΤΥΡΙΑ 40χρονης ηθοποιού: Πρώην σύντροφος του που καταγγέλλει κακοποίηση ανηλίκων ότι είχε ακούσει και είχε πέσει στην αντίληψη της τότε.
ΜΑΡΤΥΡΙΑ φοιτήτριας Α. A. καταγγέλλει άσεμνες συμπεριφορές στο Παν. Πελοποννήσου και απόπειρα αυτοκτονίας φοιτητή-συντρόφου Λιγνάδη
ΜΑΡΤΥΡΙΑ Χρήστου Π. Καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση σε ηλικία των 14 ετών σε κινηματογράφο.
ΜΑΡΤΥΡΙΑ Χρίστου Χ. Καταγγέλλει αποπλάνηση του στην Πλ. Αμερικής και απόπειρα βιασμού σε ξενοδοχείο στην Πλ.Βάθη.
ΜΑΡΤΥΡΙΑ φίλου 25χρονου μηνυτή: Επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του 25χρονου
ΜΑΡΤΥΡΙΑ 48χρονου τραγουδιστή-συνθέτη: Κατέθεσε ότι είχε σχέσεις με ανήλικους

Την ίδια ώρα πληροφορίες καταφθάνουν στις δικαστικές αρχές για την πρόθεση και άλλων ατόμων να καταθέσουν σχετικά με την περίπτωση Λιγνάδη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις