Αντίθετη με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εμφανίστηκε το πρωί στον Ant1 η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.

«Έχω πολλές αμφιβολίες για τα δεδομένα και τη διαχείριση των δεδομένων που οδήγησαν στη λήψη των μέτρων» είπε η κα Λινού.

«Όταν παίρνουμε μέτρα που αφορούν την υγεία ευθέως, πρέπει να μελετάμε το κόστος και το όφελος. Νομίζω ότι το κόστος δεν έχει μελετηθεί και δεν έχουν προταθεί αντίμετρα» τόνισε η καθηγήτρια.

«Πρέπει να συζητηθεί σοβαρά ότι κάθε ελληνική οικογένεια βρίσκεται σε μια μορφή πένθους την οποία δεν μπορεί να μοιραστεί με κανέναν. Άλλοι έχουν χάσει συγγενείς, άλλοι φίλους, πολλοί έχουν χάσει τη δουλειά τους κι αρκετοί ανησυχούν αν θα χάσουν τη δουλειά τους. Πολλοί πρέπει να το διαχειριστούν όλο αυτό σε μια κατάσταση μοναξιάς φοβούμενοι για οικονομικά θέματα, ψυχολογικά, θέματα υγείας. Πρέπει να καθίσουμε να σκεφτούμε τις συνέπειες της πανδημίας που θα μας μείνουν» επισήμανε και πρόσθεσε εμφατικά:

«Λέω στην Πολιτεία να αναθεωρήσει τα μέτρα. Δεν πιστεύω εγώ ότι δεν υπάρχει διασπορά στα ΜΜΜ ή στα σχολεία ανοίξουν. Κανείς δεν μιλάει για αυτά τα δεδομένα και κανείς δεν τολμάει να τα αγγίξει. Θεωρητικά κάθε μέτρο μειώνει τα κρούσματα εκτός από αυτά που μπορεί και να τα αυξάνουν. Φοβάμαι ότι ο εγκλεισμός στο σπίτι και σε κλειστούς χώρους και η δυσκολία αξιοποίησης των πάρκων και των ελεύθερων χώρων μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά» τόνισε.

Μάλιστα έκανε έκκληση λέγοντας: «Προτείνω να βρεθούμε έξω όσο περισσότερο γίνεται»!

Εστίαση με θερμαντικά

Εξάλλου μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 η κα Λινού τόνισε ότι ακόμη και η εστίαση θα μπορούσε, υπό όρους, να ανοίξει.

Δηλαδή, όπως τόνισε να υπάρχει η δυνατότητα να κάθεται έξω με θερμαντικά σώματα, να τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις, να δοθεί από τους δήμους περισσότερος χώρος στα πεζοδρόμια για να είναι εφικτή η αραίωση των τραπεζιών.

Εξάλλου, εκτίμησε ότι είναι σημαντικό ακόμη στα μέσα μαζικής μεταφοράς να υπάρχει καλύτερη οργάνωση, αλλά κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής έχει καταστεί δύσκολο, διότι οι ευθύνες είναι διάσπαρτες. Όπως έχει τονίσει πολλές φορές, θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα δρομολόγια με την μίσθωση κι άλλων λεωφορείων, κάποια κουπόνια ενδεχομένως για τα ταξί με σκοπό να μειωθεί ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς.

Για το θέμα των εμβολίων, η κ. Λινού σημείωσε ότι είναι γεωπολιτικό ζήτημα. Υπογράμμισε όμως, πως πρέπει να δοθούν οι πατέντες δωρεάν σε όλες τις χώρες ώστε να αυξηθεί η παραγωγή τους. Όπως είπε, ακόμη και αν υπάρχουν αρκετά εμβόλια για την Ευρώπη, ενδεχομένως να μην καλύπτουν την Ασία ή την Αφρική με αποτέλεσμα ο ιος να παραμείνει ενεργός και ακόμη, να μεταλλαχθεί. Αποτέλεσμα αυτού, θα ήταν συνεχίζεται η διασπορά και ο κίνδυνος να μην καλύπτει το εμβόλιο τις νέες μεταλλάξεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις