Με τα νέα κρούσματα και τους διασωληνωμένους να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, το ενδιαφέρων των επιστημόνων και των Αρχών εστιάζεται στο πρώτο Σαββατοκύριακο με τα μέτρα του νέου αυστηρού lockdown, το επιδημιολογικό αποτύπωμα του οποίου θα είναι καθοριστικό για τη συνέχεια.

Οι ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες θα αποτελέσουν μεγάλο «πειρασμό» για τους πολίτες, αναφορικά με το κατά πόσο θα ξεχυθούν σε εξωτερικές δραστηριότητες ή θα προτιμήσουν το σπίτι τους, όπως τονίζουν ότι θα έπρεπε να κάνουν όλοι οι επιστήμονες, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Να σημειωθεί ότι το Σαββατοκύριακο, 6 και 7 Μαρτίου 2021, θα ισχύει το νέο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, καθώς οι πολίτες θα έχουν στη διάθεση τους μια επιπλέον ώρα. Ειδικότερα, η απαγόρευση κυκλοφορίας αντί για τις 18.00 θα αρχίζει στις 19.00 και θα διαρκεί έως τις 05.00 το πρωί της επομένης. Αυτό το ωράριο θα ισχύσει για όλη την επικράτεια. Υπενθυμίζεται ότι για τις καθημερινές η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 19.00 έως τις 05.00 για όλη τη χώρα, με εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση της κυκλοφορίας (από Δευτέρα έως Παρασκευή) αρχίζει από τις 21.00 και λήγει στις 05.00, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών.

Η αποστολή sms στο 13033 με τους κωδικούς 2 (για αγορές σε καταστήματα προμήθειας προϊόντων πρώτης ανάγκης) και 6 (σωματική άσκηση, βόλτα για κατοικίδια) έχει πλέον πολλούς περιορισμούς. Οι πολίτες που στέλνουν τον κωδικό 2 θα πρέπει να κινηθούν μέσα σε μία ακτίνα 2 χιλιομέτρων από την κατοικία τους ή εντός των ορίων του δήμου τους.

Για τον κωδικό 6, οι πολίτες απαγορεύεται να μεταβούν για ατομική άθληση με ΙΧ αλλά μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός, ωστόσο δύσκολα μπορεί κάποιος να μεταβεί με τα πόδια σε μια μακρινή περιοχή. Παράλληλα, αυστηρότεροι έλεγχοι αναμένονται και για τη μετακίνηση με τον κωδικό «4», καθώς οι αστυνομικοί θα ζητούν  επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σαββατοκύριακο θα είναι εντατικοί οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα.

Τι ισχύει για τα σούπερ μάρκετ

Τα νέα μέτρα, φέρνουν αλλαγές και στο ωράριο των σούπερ μάρκετ, ειδικά για το Σαββατοκύριακο. Από τη στιγμή που η απαγόρευση θα ξεκινάει στις 19:00, τα σούπερ μάρκετ μεταθέτουν το κλείσιμο τους για μία ώρα αργότερα, δηλαδή στις 18:00, σε αντίθεση με ότι ίσχυε μέχρι και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (έκλειναν στις 17:00, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00).

Υπενθυμίζεται ότι οι καταναλωτές για να μεταβούν σε κάποιο σούπερ μάρκετ θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με την επιλογή 2 («Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης [σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ]») ή να χρησιμοποιούν την αντίστοιχη βεβαίωση κίνησης ή μια χειρόγραφη δήλωση.

Ωστόσο, με τα νέα μέτρα, στο sms στο 13033 με κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης, δηλαδή, σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις