Το ενδεχόμενο νέας παράτασης του lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 22 Μαρτίου εξετάζουν οι ειδικοί που ανησυχούν για το υψηλό ιικό φορτίο αλλά και τη ραγδαία εξάπλωση των μεταλλάξεων, που σε κάποιες περιοχές έχουν επικρατήσει έως και 90%.

Δεκάδες νέοι θάνατοι ασθενών με κορονοϊό καταγράφηκαν στη χώρα μας το προηγούμενο 24ώρο, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με τον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ να παραμένει ιδιαίτερα υψηλός. Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.301 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων, 1.153 προέρχονται από την Αττική, 247 από τη Θεσσαλονίκη και 106 από την Αχαΐα.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει το λιανεμπόριο , υπό αυστηρούς κανόνες και μέτρα προστασίας την εβδομάδα μετά την Καθαρά Δευτέρα, εφόσον όμως έχουν πέσει τα κρούσματα και ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Σύμφωνα με το MEGA το σχέδιο της επόμενης μέρας για τα ψώνια δεν προβλέπει click away και click inside αλλά φυσική παρουσία του καταναλωτή.

Ωστόσο, για να επισκεφθούν οι καταναλωτές τα εμπορικά καταστήματα, θα πρέπει να στείλουν το σχετικό μήνυμα στο 13032 που θα τους επιτρέπει την παραμονή στην αγορά για 3 ώρες ενώ θα μπορούν να χρησιμοποιούν 1 SMS την ημέρα.

Η λειτουργία του λιανεμπορίου να είναι στα πρότυπα των σούπερ μάρκετ, δηλαδή με αριθμητικούς περιορισμούς εντός του καταστήματος και πιθανόν διπλή μάσκα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το MEGA, ψώνια θα μπορούμε να κάνουμε εντός του δήμου μας ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το σπίτι μας.

Θα υπάρχουν όμως οι εξαιρέσεις για παράδειγμα σε περιφερειακές κυρίως κοινότητες και δήμους στους οποίους μπορεί να μην υπάρχει ένα κατάστημα που να καλύπτει κάποια ανάγκη στην ακτίνα 2 χιλιομέτρων ή μέσα στο δήμο, οπότε και θα υπάρχει δυνατότητα να μετακινηθεί κάποιος εκτός αυτού.

Το σενάριο για την εστίαση

Σιγά σιγά στο τραπέζι πέφτουν και τα σενάρια για την εστίαση με το επικρατέστερο μέχρι στιγμή να θέλει τον κλάδο να ανοίγει μέσα με τέλη Απριλίου με την αίρεση ότι θα επιτρέπεται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα, δεν θα αφορά το σύνολο του εξωτερικού χώρου, αλλά μέρος του (π.χ 50 ή 60%).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις