Σε πέντε προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία γύρω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου περιμετρικά του Ιδρύματος είχαν αναπτυχθεί από νωρίς το βράδυ της Δευτέρας 8 Μαρτίου 2021, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Να σημειωθεί ότι η Πρυτανεία του ΑΠΘ τελεί εδώ και μέρες υπό κατάληψη, και όλα έδειχναν αρχικά ότι επίκειται επιχείρηση εκκένωσης.

Λίγο πριν από τις 10.30 το βράδυ οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν. Νωρίτερα, πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, διμοιρίες είχαν αναπτυχθεί στην κεντρική είσοδο του ΑΠΘ και στο Ιβανόφειο και το Πολυτεχνείο ήταν αποκλεισμένο από δυνάμεις της ΟΠΚΕ, ενώ κλούβες των ΜΑΤ είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά του χώρου των πανεπιστημίων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αστυνομικές δυνάμεις είχαν κλείσει τις εισόδους του ΑΠΘ ενώ στον αύλειο χώρο του κτιρίου της πρυτανείας βρίσκονται φοιτητές. Είχε προηγηθεί συνέλευση και κάλεσμα φοιτητών στην πρυτανεία για τις 20:30, ύστερα από πληροφορίες για εκκένωση.

Ομάδες καθηγητών και φοιτητών μαζί με δικηγόρους και απλούς πολίτες προσπάθησαν να προσεγγίσουν το χώρο των πανεπιστημίων. Στον χώρο του σχολών βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αποτελούμενη από τους βουλευτές Γιάννη Αμανατίδη, Κατερίνα Νοτοπούλου και Δώρα Αυγέρη, μαζί με τον Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του κόμματος Κώστα Αμπατζά και πανεπιστημιακούς καθηγητές, μεταξύ αυτών ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, η Ιφιγένεια Καμτσίδου κ.ά. Σε δηλώσεις τους οι βουλευτές ζήτησαν την αποχώρηση των αστυνομικών.

«Επιχειρήθηκε απόψε μια νέα απόπειρα εισβολής της αστυνομίας στο χώρο της πρυτανείας του ΑΠΘ. Η αντίδραση των εργαζομένων, των φοιτητών, των καθηγητών, πολλών καθηγητών του πανεπιστημίου, ήταν άμεση και τελικά απ’ ό,τι φαίνεται αποτράπηκε αυτή η εισβολή», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής. «Φυσικά η κυβέρνηση δεν θεωρούμε ότι θα παρατήσει εύκολα και θα παραιτηθεί από την προσπάθειά της να επιβάλει “τον νόμο και την τάξη” έτσι όπως αυτή τα εννοεί στο πανεπιστήμιο και να εφαρμόσει έναν νόμο ο οποίος είναι απαράδεκτος από κάθε άποψη», προσέθεσε.

ΚΝΕ: Να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις

«Να αποσυρθούν άμεσα όλες οι αστυνομικές δυνάμεις περιμετρικά του ΑΠΘ», ζητάει με ανακοίνωση της η ΚΝΕ. «Η περικύκλωση του ΑΠΘ από μεγάλο αριθμό αστυνομικών δυνάμεων, με στόχο την εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας, που πραγματοποιείται από φοιτητικούς συλλόγους, είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα» επισημαίνει.

Κατηγορεί, επίσης, την κυβέρνηση ότι «επενδύει στην καταστολή και την τρομοκρατία για να φιμώσει το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις