Οι πολίτες δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους για την μετά – covid εποχή, σύμφωνα με τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας Metron Analysis με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή», την οποία παρουσίασε διαδικτυακά ο «Κύκλος Ιδεών». Όπως φαίνεται από τα ευρήματα, υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι ακολουθεί περίοδος σημαντικών αλλαγών και η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα οδηγήσει στην πρότερη κατάσταση αλλά σε μια καινούργια η οποία θα είναι γεμάτη προκλήσεις σε οικονομικό, εργασιακό και κοινωνικό επίπεδο. Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα.

Πιο αναλυτικά, το 41% που απάντησε ότι «η οικονομική του κατάσταση θα χειροτερέψει» όταν τελειώσει η πανδημία κοροναϊού, απάντησε σε ερώτηση για το τι φοβάται περισσότερο. Το 54% είπε την «αδυναμία εξυπηρέτησης/κάλυψης των υποχρεώσεών μου» και το 53% «τη μείωση των αποδοχών / εσόδων μου».

Στην ερώτηση για τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που πλήττονται από την πανδημία κορονοϊού, το 87% εκτιμά ότι κάποιες από αυτές θα χαριστούν και δεν θα επιστραφούν, όχι όμως στο σύνολό τους. Το 7% θεωρεί ότι θα χαριστούν όλες.

Παράλληλα, 8 στους 10 ερωτηθέντες, ποσοστό 80%, δήλωσαν ότι δεν έχουν πρόσβαση στις οικονομικές ενισχύσεις της κυβέρνησης για την απορρόφηση των «κραδασμών» και την «ανακούφιση» από τις συνέπειες της πανδημίας Covid-19.


Στην έρευνα της Metron Analysis εξετάζεται και το ζήτημα της ρευστότητας που παρέχουν οι τράπεζες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Το 63% απαντά ότι «δεν έχει δυνατότητα να διεκδικήσει ένα δάνειο».

Με την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ να υποχωρεί κατά 8,2%, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα διαθέσιμα -για την Ελλάδα- κεφάλαιά του (32 δισ. ευρώ), καθώς και στα κονδύλια από την ΕΕ (72 δισ. ευρώ). Το 78% απαντά ότι δεν περιμένει να ωφεληθεί από τα κονδύλια αυτά.

Για τo 18% που απάντησε ότι θα ωφεληθεί από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, διευκρινίζεται ότι το 79% θεωρεί ότι αυτό θα γίνει έμμεσα.

Στην έρευνα της Metron Analysis υπάρχει και ερώτηση για το πού πρέπει να δοθεί έμφαση τα επόμενα χρόνια. Το 49% απαντά στην οικονομική ανάπτυξη, το 31% στην κοινωνική ανάπτυξη και το 19% στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μειώνεται η αποδοχή στα μέτρα

Τα περιοριστικά μέτρα χάνουν σταδιακά σε αποδοχή και το δίκαιο ή μη της κυβερνητικής πολιτικής αρχίζει να αμφισβητείται. Επίσης, η ανάγκη μεγάλων αλλαγών στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος είναι σχεδόν κοινή αντίληψη.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για κορονοϊό

Την ίδια ώρα, υπέρ του πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορονοϊό τάσσεται το 51% των ερωτηθέντων, ενώ κατά το 44%.

Αναφορικά με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, τον τρόπο λειτουργίας της και το πόσο έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, το 56% εκτιμά ότι υπάρχει πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση και ανασφάλεια. Το 42% εκτιμά ότι βοήθησε και βοηθά με έγκυρο και αποτελεσματικό τρόπο.

Ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους πολίτες για το πώς βλέπουν τη ζωή τους όταν τελειώσει η πανδημία κορονοϊού και συγκεκριμένα ποια πιστεύουν ότι θα είναι η οικονομική τους κατάσταση. Το 41% απαντά ότι «θα χειροτερέψει», το 52% ότι θα είναι «μάλλον σταθερή» και το 6% εκφράζει την άποψη ότι «θα βελτιωθεί».

«Καμπανάκι» για κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Εν τω μεταξύ, σχεδόν 1 στους 2 δηλώνει ότι εμπιστεύεται την κυβέρνηση για τη διαχείριση κρίσεων, όμως τα περιοριστικά μέτρα χάνουν σταδιακά σε αποδοχή και το δίκαιο ή μη της κυβερνητικής πολιτικής αρχίζει να αμφισβητείται. Η ανάγκη μεγάλων αλλαγών στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος είναι σχεδόν κοινή αντίληψη.

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν εισπράττουν πολιτικά από τη φθορά αυτή, καθώς συνεχίζουν να υστερούν σε επιδόσεις.

Η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με την έρευνα, εμφανίζεται απαισιόδοξη και βλέπει το τέλος της πανδημίας μετά το τέλος του έτους, παρά την «νίκη» των εμβολίων. Η μεγάλη πλειοψηφία, όμως, εμπιστεύεται το ΕΣΥ και το προσωπικό στο χώρο της Υγείας.

Μετά το τέλος της πανδημίας, οι περισσότεροι πολίτες προβλέπουν ότι θα υπάρξουν μόνιμες αλλαγές στην προσωπική και οικογενειακή ζωή, τις κοινωνικές συναναστροφές, στον πολιτισμό, τις ελευθερίες και την επικοινωνία μας. Ένας στους δύο πιστεύει ότι η έμφαση τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να δοθεί στην οικονομία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις