Η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση των ειδικών την Τετάρτη, καθώς είναι ξεκάθαρο πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα δείξουν τον τρόπο με τoν οποίo θα γίνει η χαλάρωση των μέτρων. Οι επιδημιολόγοι της επιτροπής θα παρουσιάσουν τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας , καθώς και τους δείκτες σε διασωληνώσεις, εισαγωγές, κρούσματα και ιικό φορτίο.

Σημειώνεται πως ήδη στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής πολλά θέματα τέθηκαν επί τάπητος, σχετικά με τις μετακινήσεις, τα σχολεία και το λιανεμπόριο, ωστόσο τίποτα δεν καταγράφηκε στα… πρακτικά.

Τα βασικά ζητήματα στο τραπέζι της Επιτροπής

Τα θέματα που θα συζητήσει η επιτροπή είναι τρία. Οι διαδημοτικές μετακινήσεις, το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή – όσο αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις – είναι πολύ πιθανό να δώσει τελικά το πράσινο φως την Τετάρτη.

Ωστόσο ο γρίφος για γερούς λύτες είναι το αν τελικά θα προταχθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων ή και των δύο. Πληροφορίες αναφέρουν πως τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής δεν επιθυμούν ένα ταυτόχρονο άνοιγμα δραστηριοτήτων, ωστόσο θα περιμένουν να δουν και τα τελευταία δεδομένα.

Το επικρατέστερο σενάριο λοιπόν είναι οι ειδικοί να δώσουν το πράσινο φως για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου και να ακολουθήσουν μία εβδομάδα μετά τα σχολεία. Όσον αφορά την εστίαση, οι ειδικοί δεν έχουν μιλήσει λεπτομερώς γι’ αυτό, ωστόσο σύμφωνα με πηγές, το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους πηγαίνει προς το τέλος του μήνα.

Γεωργιάδης για λιανεμπόριο: Είναι κοντά το άνοιγμα – Ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει

Στην εκτίμηση ότι, αν η τάση σταθεροποίησης των κρουσμάτων συνεχιστεί, το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι κοντά, προχώρησε και ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι το κριτήριο για την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων είναι η πίεση στο σύστημα υγείας και υπογράμμισε: «Κρίσιμη η τρέχουσα εβδομάδα αν η τάση σταθεροποίησης των κρουσμάτων συνεχιστεί ή υποχωρήσει, το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι κοντά» ενώ τόνισε πως «ό,τι ανοίξει δεν θα ξανακλείσει».

Πελώνη: Προτεραιότητα να ανοίξουν λιανεμπόριο, Γυμνάσια και Λύκεια

Στόχος είναι το σταδιακό και ελεγχόμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Αναφορικά με τα self tests, είπε πως 31 εταιρείες κατέθεσαν προσφορά και ο διαγωνισμός θα πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο σήμερα. Σημείωσε πως δεν υπέβαλε προσφορά η Siemens, εξαπολύοντας πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε λόγο για φωτογραφικό διαγωνισμό και απευθείας ανάθεση στη Siemens.

Τα self tests, συνέχισε, χρησιμοποιούνται ήδη σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, ωστόσο η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου θα γίνει μαζική χρήση.

Η κ. Πελώνη τόνισε πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο για υποχρεωτικά τεστ, επισημαίνοντας παράλληλα πως θα είναι για όλους και αποτελούν ένα συμπληρωματικό εργαλείο.

Ερωτηθείσα σχετικά με την επικείμενη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την Τετάρτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος, είπε πως προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία (με πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια).

«Το Ε.Σ.Υ. αντέχει», είπε η Αριστοτελία Πελώνη, χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντικό σημάδι τη μείωση των εισαγωγών. Εξήγησε πως η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων αντικατοπτρίζει την επιδημιολογική εικόνα των προηγούμενων εβδομάδων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις