Έντονη αντίδραση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής, για τη φύλαξη του τηλεπαρουσιαστή Μένιου Φουρθιώτη, χωρίς όμως να τον κατονομάζουν, κάνοντας λόγο για «αυταπόδεικτες» ευθύνες από τους ιθύνοντες, οι οποίες υπερχειλίζουν, όπως αναφέρουν.

Ειδικότερα, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής «φωτογραφίζει» τον τηλεπαρουσιαστή, κάνοντας λόγο για «αστυνομική φύλαξη και ασφάλεια τηλεοπτικού προσώπου και δημοσιογράφου», που «τελευταία έχει αναδειχτεί σε μείζον θέμα». Στην ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι «εκεί όμως που η ευθύνη των ιθυνόντων είναι αυταπόδεικτη και υπερχειλής είναι όταν αποφασίζεται η διάθεση αστυνομικού προσωπικού και ο τρόπος που διατίθεται, αναίτια εκθέτει αυτούς σε κίνδυνο υγείας και ζωής». Επισημαίνει, δε, ότι «αυτά έχουν τονισθεί στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. από αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ένωσης μας και από τον Πρόεδρο αυτής κ. Τσουμάνη Κωνσταντίνου».


Ταυτόχρονα, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής αναφέρει ότι «πολλές φορές η σχετική απόφαση (για τη διάθεση αστυνομικής δύναμης) είναι προφορική επικαλούμενη αόριστα επείγοντες λόγους, χωρίς καμία προετοιμασία και υποδομή με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Να σημειωθεί ότι την αποκάλυψη για την διάθεση αστυνομικών στον τηλεπαρουσιαστή έκανε πριν από λίγες ημέρες με ανάρτηση του στο Facebook , ο αντιδήμαρχος Ραφήνας Χρήστος Τσεμπέρης δημοσιεύοντας μάλιστα και σχετικά έγγραφα, με την αστυνομία να απαντά με λιτή ανακοίνωση ότι τα «περί φύλαξης δημοσιογράφων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με καταγγελία του Documento, σημειώθηκε περιστατικό προσαγωγής του φωτορεπόρτερ της εφημερίδας εν λόγω εφημερίδας έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, όταν η φρουρά του Μένιου Φουρθιώτη προχώρησε στην κράτηση του Μάριου Ραφαήλ Μπίκου, όταν επιχείρησε να φωτογραφίσει την αστυνομική φρουρά με θωρακισμένο υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ΕΛΑΣ, που έχει διατεθεί στον τηλεπαρουσιαστή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΒΑ Αττικής, με τίτλο: «Να πέσουν οι μάσκες- Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας»

«Τελευταία έχει αναδειχτεί σε μείζον θέμα η αστυνομική φύλαξη κι ασφάλεια τηλεοπτικού προσώπου και δημοσιογράφου, ο οποίος σε αλλεπάλληλες πολύωρες εκπομπές του τονίζει ότι δικαιούται πλήρους αστυνομικής προστασίας όλο το 24ωρο.

Αναπόφευκτα λόγω της ανάδειξης του όλου θέματος, πρέπει να τονισθεί ότι η νόμιμη “διάθεση” αστυνομικού προσωπικού είναι μια σύνθετη διοικητική πράξη και διαδικασία στην οποία έχουν ρόλο η Δ/νση Προστασίας Επισήμων Προσώπων, Ειδική Γνωμοδοτική Επιτροπή, η Γ.Α.Δ.Α., οι σχετικές Υπηρεσίες Ασφαλείας με Αποφασιστική αρμοδιότητα, στο τέλος, του Γραφείου του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο αποφασίζει σχετικά. Οι τυχόν ενδιάμεσες εκθέσεις και εισηγήσεις είναι απλώς γνωμοδοτικές και δεν παράγουν δέσμια θέση για το Γραφείο του Αρχηγού, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποφασίζει διαφοροποιημένα ή και διαφορετικά. Βεβαίως και οι αποφάσεις αυτές υφίστανται την κριτική της Κοινής Γνώμης και του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου, όπως είθισται σε κάθε δημοκρατική Πολιτεία. Επίσης, εκεί ελάχιστοι γνωρίζουν με σαφήνεια την αίτηση ενδιαφερομένου και τα επικαλούμενα κρίσιμα στοιχεία του φακέλου που την συνοδεύουν, με αποτέλεσμα για κάποιες αποφάσεις η κριτική να είναι άδικη ή υπερβολική ως προς την ευθύνη των οργάνων.

Εκεί όμως που η ευθύνη των ιθυνόντων είναι αυταπόδεικτη και υπερχειλής είναι όταν αποφασίζεται η διάθεση αστυνομικού προσωπικού και ο τρόπος που διατίθεται, αναίτια εκθέτει αυτούς σε κίνδυνο υγείας και ζωής. Αυτά έχουν τονισθεί στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. από αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης μας και από τον Πρόεδρο αυτής κ. Τσουμάνη Κωνσταντίνου. Πολλές φορές η σχετική Απόφαση είναι προφορική επικαλούμενη αόριστα επείγοντες λόγους, χωρίς καμία προετοιμασία και υποδομή με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να εκλείψουν δεν είναι ίδια πολιτισμένης Πολιτείας και σ΄ αυτά το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα έχει και λόγο και παρέμβαση, προστατεύοντας τη ζωή, την υγεία, το κύρος και την προσωπικότητα του εργαζόμενου αστυνομικού».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις