Ελεύθεροι να μετακινηθούν από δήμο σε δήμο θα είναι από το Σάββατο 3 Απριλίου – και μόνο τα Σαββατοκύριακα – οι πολίτες προκειμένου να ασκηθούν και εκτός της περιοχής όπου διαμένουν, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για μέτρο που θα εφαρμοστεί πιλοτικά και θα αρθεί σε περίπτωση που παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού και έλλειψης μέτρων προστασίας. Ωστόσο, ερωτηματικά υπάρχουν για το εάν τελικά θα ισχύσει το μέτρο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, μετά την αρνητική εισήγηση της επιτροπής.

Οι πολίτες θα έχουν σύμμαχο τον καιρό, καθώς ειδικά αυτό το Σάββατο προβλέπεται ηλιοφάνεια σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μετακινήσεις θα γίνονται με αποστολή sms με τον κωδικό «6» στο 13033. Θα επιτρέπεται η μετακίνηση με όχημα εκτός δήμου για προσωπική άσκηση σε υπαίθριο χώρο. Στο αυτοκίνητο επιτρέπονται έως τρία άτομα εκτός αν πρόκειται για οικογένεια, ενώ υποχρεωτική είναι και η χρήση μάσκας.

«Αντιλαμβανόμαστε την κούραση που έχει συσσωρευθεί μετά από ένα χρόνο μάχης με την πανδημία, για αυτό και από αύριο αποφασίστηκε να επιτραπούν, ειδικά στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα όπως η Αττική, οι μετακινήσεις για άσκηση, μεταξύ των δήμων. Αυτό έγινε ώστε οι πολίτες να μην συνωστίζονται για ατομική άσκηση στους λίγους ανοιχτούς χώρους μιας περιοχής. Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, διεμήνυσε ότι, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, «περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα». «Από τη στιγμή που επιτρέπουμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις δεν πρέπει πια να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού, ούτε σε πλατείες, ούτε στην παραλία. Με τον ίδιο τρόπο που οι περιορισμοί μειώθηκαν, εάν διαπιστωθεί ότι έχουμε και πάλι φαινόμενα συνωστισμού, οι περιορισμοί μπορεί να επανέλθουν», επισήμανε. «Έχουμε όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στους πολίτες, ότι θα κάνουν σωστή χρήση αυτής της ανάσας ελευθερίας, θα αποφύγουν τους συνωστισμούς και θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητά τους να βρεθούν έξω, μόνο σε πολύ μικρές ομάδες των τριών ή με την οικογένειά τους, αποφεύγοντας κάθε περαιτέρω συγχρωτισμό», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Το άνοιγμα των καταστημάτων

Να σημειωθεί ότι από τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, ανοίγει το λιανεμπόριο. Οι πελάτες θα μπορούν να πάνε στα καταστήματα για τις αγορές τους, στέλνοντας sms με το ονοματεπώνυμό και τη διεύθυνση κατοικίας στο 13032, προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν στο κατάστημα που επιθυμούν. Το sms θα έχει διάρκεια 3 ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως.

Οι πολίτες θα λαμβάνουν απάντηση για το ραντεβού, η οποία θα λέει «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα». Εάν κάποιος επιχειρήσει να στείλει δεύτερο μήνυμα εντός της ίδιας ημέρας, θα λαμβάνει αρνητική απάντηση. Ο καταναλωτής πρέπει να έχει επικοινωνήσει με το κατάστημα και να υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού. Παράλληλα, είναι σημαντικό να έχει σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή το απαντητικό e-mail ή SMS από την επιχείρηση, το οποίο και θα επιδεικνύει σε περίπτωση ελέγχου.

Ο κ. Χαρδαλιάς, είπε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει με έναν «εξαιρετικά συντεταγμένο και οργανωμένο τρόπο, κάτι το οποίο εισηγήθηκε η Επιτροπή γιατί έχει αποδειχθεί ότι το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει οργανωμένα», ενώ προσέθεσε ότι «ενδεχομένως και επιδημιολογικά είναι πιο καλό να έχουμε τους πολίτες να λειτουργούν στηρίζοντας ταυτόχρονα την τοπική τους αγορά από το να μαζεύονται σε σπίτια, να βγάζουν τις μάσκες και να χαλαρώνουν, διευκολύνοντας έτσι την μετάδοση του ιού ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους. Είναι ένα μέτρο το οποίο μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα οδηγήσει και τους πολίτες σε μια αναπροσαρμογή συμπεριφορών».

Σχετικά με διαδημοτικές μετακινήσεις για τα ψώνια των πολιτών, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι μπορούν να γίνουν με τη χρήση του 13032, μέσα σε 3 ώρες, πάντα με ραντεβού – είτε με διαδικασία click away ή και click in shop, να επισκεφθούν δηλαδή κι άλλο δήμο πάντα μέσα στην περιφερειακή ενότητα και πάντα μέσα σε 3 ώρες.

«Είναι ξεκάθαρο αυτό και δεν θα πρέπει κανείς να έχει τον οποιονδήποτε ενδοιασμό. Η λογική είναι να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη ασφαλώς», τόνισε, ενώ προσέθεσε ότι το σημαντικότερο είναι, η όποια μετακίνηση γίνεται, να γίνεται πάντα με χρήση των προστατευτικών μέσων και ειδικά με χρήση της μάσκας. Τέλος, διευκρίνισε ότι μιλούν για διαδημοτική μετακίνηση εντός περιφερειακής ενότητας και στις μητροπολιτικές περιοχές όπως η Αττική, περιφερειακή ενότητα λογίζεται η περιφερειακή ενότητα Αττικής. «Άρα στην Αττική επιτρέπεται σε όλη την Αττική η μετακίνηση εντός 3 ωρών, στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας παραμένουμε στη λογική της περιφερειακής ενότητας», κατέληξε.

Επιπλέον τόνισε ότι αμέσως μετά, και αφού δουν τα αποτελέσματα εντός της επόμενης εβδομάδος, ειδικοί και κυβέρνηση θα εξετάσουν με τη βοήθεια των self test και την λειτουργία της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τα Λύκεια, καθώς όπως ανέφερε, «οι μαθητές, ειδικά της 3ης Λυκείου, έχουν μπροστά τους πανελλήνιες εξετάσεις και σε αρκετές περιοχές της χώρας – συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής – έχουν λείψει μήνες ολόκληρους από τα σχολεία τους».

«Αυτά τα δύο αντίβαρα ελευθερίας έχουν ένα κοινό νήμα που τα συνδέει. Επιχειρούν από τη μία να ανακουφίσουν την πολύμηνη πίεση που δέχονται οι πολίτες, να στρέψουν την κοινωνική δράση σε υπαίθριους χώρους, τώρα που μας βοηθάει και ο καιρός, αντί των συγκεντρώσεων στα σπίτια, να απαντήσουν και στις ανάγκες των νέων και βεβαίως να οδηγήσουν και την οικονομία στα πρώτα δειλά βήματα επαναλειτουργίας της», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις