Δείγμα της σφοδρότητας του «τρίτου κύματος» του κορονοϊού αποτελεί ο ενδεικτικός πίνακας που αποκαλύπτει «Το Βήμα». Από το χρονοδιάγραμμα εξέλιξης της πανδημίας, προκύπτει ότι η αύξηση των νέων φορέων ήταν της τάξης του 174% (με καταγραφή ανά επταήμερο) από τις 22 Φεβρουαρίου που εμφανίσθηκε η νέα εξάπλωση της πανδημίας. Με ένα μέσο όρο αύξησης κάθε εβδομάδα των κρουσμάτων, κατά περίπου 30%.

Με το επταήμερο 29 Μαρτίου με 5 Απριλίου να έχουν καταγραφεί 21522 νέοι φορείς που είναι το «μαύρο» ρεκόρ σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας ενώ το προηγούμενο «αρνητικό» ρεκόρ ήταν αυτό την περίοδο 10-17 Νοεμβρίου 2020, οπότε είχαν εντοπισθεί 18255 νέοι ασθενείς με Covid-19. Την αμέσως επόμενη εβδομάδα τότε είχε ξεκινήσει η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων κάτι που σχεδόν έχει αποκλεισθεί να συμβεί το επόμενο επταήμερο.

Με την εικόνα που δίνεται είναι ότι αυτή η σταδιακή αύξηση των νέων διαγνώσεων θα συνεχισθεί για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Τον Νοέμβριο η «καραντίνα» οδήγησε μετά την τρίτη εβδομάδα σε σταδιακή πτώση του αριθμού των νέων φορέων. Μία προοπτική που δεν φαίνεται να υπάρχει τώρα. Κι αντιθέτως υπάρχει τάση ταχύτερης εξάπλωσης της νόσου .

Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι στο «δεύτερο κύμα» του covid-19 το δίμηνο από 20 Οκτωβρίου έως 20 Δεκεμβρίου καταγράφονταν καθημερινά κατά μέσο όρο 60 θάνατοι, ενώ ο μέσος όρος των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους το τελευταίο δίμηνο είναι 42 . Κάτι που αποδίδεται στο γεγονός του εμβολιασμού ενός σημαντικού τμήματος του πληθυσμού άνω των 70 ετών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις