Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος για το εμβόλιο της AstraZeneca, προτείνοντας να συνεχιστούν κανονικά οι εμβολιασμοί στη χώρα μας.

Ο ίδιος σε δηλώσεις που έκανε στο MEGA ανέφερε χαρακτηριστικά: 

«Δυστυχώς οι παλινωδίες πολιτικού χαρακτήρα, παρέσυραν επικοινωνιακά και τους πιστοποιητικούς οργανισμούς του ΕΟΦ σε σιβυλλική απόφαση, ότι το εμβόλιο ενδεχομένως σχετίζεται με επεισόδια θρόμβωσης, χωρίς να πιστοποιείται ότι είναι συχνό γεγονός. Αν επικρατούσε αυτή η λογική, εκατοντάδες φάρμακα θα είχαν βγει οφ.

Εμείς θα πρέπει να δούμε τον δικό μας τον οργανισμό, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Μέχρι τώρα έχει τηρήσει στάση ψυχραιμίας. Πρέπει να πειθαρχήσουμε σε ό,τι αποφασίσει. Ο κίνδυνος να πάθουμε κάτι ενώ πηγαίνουμε στο εμβολιαστικό κέντρο είναι δεκάδες εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που πιθανόν να προκαλέσει το εμβόλιο.

Στο διάστημα της αναβολής του εμβολίου, εκατοντάδες ή χιλιάδες άνθρωποι σε επίπεδο Ευρώπης θα χάσουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό ενώ δεν θα την είχαν χάσει».

Από εκεί και πέρα, στάθηκε στην ανάγκη να εμβολιαστούν κανονικά οι Έλληνες με AstraZeneca:

«Να πάνε να κάνουν το εμβόλιο κανονικά και να ακούν την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Δεν ξέρουμε καν αν το εμβόλιο προκαλεί επιπλοκή. H φράση που χρησιμοποίησε ο ΕΜΑ ήταν “ενδεχομένως”. Είναι τόσο σπάνια τα περιστατικά των επιπλοκών, που στις κλινικές δοκιμές, χρειάζεσαι εκατομμύρια ανθρώπων για να βρεις 1-2 τέτοια περιστατικά και να το παρακολουθείς. Το να πάθεις κορoνοϊό επειδή δεν εμβολιάστηκες είναι μια τραγική απόφαση».

«Αποκλιμάκωση μετά τις 20 Απριλίου»

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας στην χώρα μας έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες και θα συνεχίσει. «Αλλά βρισκόμαστε σε καλό σημείο, δεν θα έχουμε περεταίρω αύξηση κρουσμάτων. Αποκλιμάκωση μετά τις 20 του μήνα».

Το δεύτερο κύμα ήταν πιο ισχυρό από το τρίτο κατά 30% είπε ο καθηγητής κι’ αυτό, διότι στο δεύτερο κύμα υπήρξαν 4.700 νεκροί, ενώ έως τώρα έχουν καταγραφεί 2.300 θάνατοι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις