Το πιθανότερο σενάριο είναι να ανοίξει η εστίαση μετά το Πάσχα παρά νωρίτερα, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την σημερινή ενημέρωση, χαρακτηρίζοντας μάλιστα πρόωρη της συζήτηση για επαναλειτουργία μπαρ και καφετεριών σε εξωτερικούς χώρους.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέλυσε τα επόμενα βήματα για την διάθεση των self tests και την άρση των μέτρων ανακοινώνοντας την διάθεσή τους σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα από την επόμενη εβδομάδα.

«Αυτή την εβδομάδα θα διαθέσουμε μέσω των φαρμακείων δωρεάν τεστ σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως, για παράδειγμα στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη Δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά η Αριστοτελία Πελώνη.

Αναφορικά με το πότε θα γίνουν τα self tests διαθέσιμα προς τον γενικό πληθυσμό η ίδια ανέφερε ότι αυτό θα γίνει σταδιακά, τονίζοντας, «το νέο συμπληρωματικό εργαλείο θα χρησιμοποιηθεί για τη σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων».

«Το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τήρηση των κανόνων μπορεί πράγματι να δώσει ανάσες στην αγορά και να συμβάλει στην εκτόνωση της κοινωνίας. Είναι, ωστόσο, ανάγκη να αποφεύγονται φαινόμενα συγχρωτισμού που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες σε πλατείες, όπως και σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων που διαθέτουν καφέ take away. Είναι άδικο να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των δικών μας την ώρα που πλησιάζουμε στην έξοδο από την κρίση της πανδημίας», ανέφερε στη συνέχεια και κατέληξε

«Καλούμε όλους να κάνουν υπομονή, είμαστε στο τελευταίο μίλι, οι συμπολίτες μας στην πλειοψηφία τους έχουν τηρήσει τα μέτρα».

Ενέργειες για περισσότερα τραπεζάκια έξω στα μαγαζιά

Ο Στέλιος Πέτσας είπε για το άνοιγμα της εστίασης: «Ο καιρός είναι σύμμαχός μας. Έχουμε κάνει και ενέργειες προκειμένου να αυξηθεί ο εξωτερικός χώρος πολλών μαγαζιών. Θα το δούμε τις επόμενες εβδομάδες. Όταν ανοίξουμε τον τουρισμό θα πρέπει να προσφέρουμε και ένα εύρος υπηρεσιών».

Τέλος, όσον αφορά την πρόταση Τσίπρα για «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους, είπε: «Έχουμε κατ’ επανάληψη στηρίξει τους δήμους με μειώσεις στα τέλη. Έχουμε ρίξει πολλά δισεκατομμύρια για να στηρίξουμε την κοινωνία. Αλλά ακολουθούμε μια πολιτική υπομονής, ώστε τα χρέη να τα χρέη να μην είναι χιονοστιβάδα που θα πνίξει τους πολίτες και αυτό θα κάνουμε και από εδώ και στο εξής.

Παγώνη: Η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει- Δεν αντέχει άλλο ο κόσμος

«Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο ύστερα από έναν χρόνο lockdown», τόνισε σε συνέντευξή της η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, επισημαίνοντας ότι η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει.

Η κ. Παγώνη, μιλώντας στο OPEN, είπε πως «Σιγά-σιγά θα πρέπει να ανοίξει η εστίαση. Αντί να μαζεύονται όλοι, ομάδες με έναν καφέ στα παγκάκια, να πάνε σε ένα ζαχαροπλαστείο», δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι αυτές οι συναθροίσεις είναι συγκεκριμένες και όχι πολλές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά το Παρασκευοσαββατοκύριακο.

«Τώρα τις μάσκες τις φοράνε. Οι αποστάσεις δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν μάσκες. Σιγά σιγά και οι νέοι θα προσαρμοστούν», τόνισε η κ. Παγώνη, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή τώρα στα πάρκα. Έχουμε συνειδητοποιήσει τι σημαίνει COVID-19. Έναν χρόνο μετά όλοι είμαστε συνειδητοποιημένοι, παρόλο που ξεφεύγουμε κιόλας κάποιες φορές».

Αναφερθείσα στο Πάσχα με self tests, είπε πως «Θέλουμε ο κόσμος να είναι έξω σε ανοιχτούς χώρους, αλλά με προσοχή διότι οι εμβολιασμοί δεν έχουν προχωρήσει σε ποσοστό σχετικής ανοσίας».

Εννοείται πως οι μάσκες και οι αποστάσεις θα τηρηθούν, δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «Θα μπορούμε να πάμε στην Εκκλησία, στο προαύλιο να κάνουμε Ανάσταση. Δεν θα είναι όπως πέρυσι».

Επίσης, υπογράμμισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρθούν κάποιες αποφάσεις, αφού αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και εφόσον διευθετηθεί και το θέμα με τις ποσότητες των εμβολίων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις