Οι αστυνομικοί -σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής- εκτιμούν ότι το σκουρόχρωμο σκούτερ στο οποίο επέβαιναν οι εκτελεστές είναι κλεμμένο και ως εκ τούτου έχουν καταρτίσει έναν κατάλογο με ιδίου τύπου μηχανάκια για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν δηλώσει κλοπή.

Στόχος των ερευνητών είναι να ταυτοποιήσουν το δίκυκλο, να διαπιστώσουν δηλαδή από πού έχει αφαιρεθεί, με την προσδοκία ότι θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για την ταυτότητα των δραστών από την έρευνα όχι στο σημείο της εκτέλεσης, αλλά από το σημείο κλοπής του δικύκλου. Για τον ίδιο λόγο, μάλιστα, έχουν ελεγχθεί και ορισμένα δίκυκλα που στο διάστημα από τη δολοφονία του δημοσιογράφου μέχρι σήμερα βρέθηκαν καμένα, δίχως πάντως να έχει προκύψει θετικό αποτέλεσμα.

«Ξεσκονίζουν» τα βίντεο

Οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών έχουν συγκεντρώσει βίντεο από κάμερες ασφαλείας που λειτουργούν κοντά στο σημείο της δολοφονίας και στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού Star, απ’ όπου αποχώρησε πριν από τη δολοφονία του ο Γιώργος Καραϊβάζ. Από την επεξεργασία τους φέρεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δύο εκτελεστές κινούνταν στα στενά του Αλίμου αρκετά λεπτά πριν από την άφιξη του δημοσιογράφου, κατοπτεύοντας την περιοχή. Φέρεται ακόμα να έχουν ενδείξεις και για το δρομολόγιο διαφυγής τους μετά τη δολοφονία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτόπτες μάρτυρες είδαν τους δράστες να στέκονται για αρκετά λεπτά απέναντι από το παρκάκι, όπου στάθμευσε το αυτοκίνητό του ο άτυχος δημοσιογράφος. Ήταν στην οδό Σακελλαρίου ένα κατηφορικό δρομάκι και συνομιλούσαν.

Κάποια στιγμή, μάλιστα, η γυναίκα που, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, φορούσε σκούφο στο κεφάλι και σκούρο σακάκι, πραγματοποίησε τηλεφωνική κλήση και αμέσως μετά άρχισαν να κατηφορίζουν το μονόδρομο με τα πόδια.

Ελάχιστα λεπτά αργότερα, από το ίδιο στενό, ανέβηκε ανάποδα το σκούτερ με τους δύο δολοφόνους. Ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε ήδη εμφανιστεί στη γειτονιά και έψαχνε να παρκάρει. Οι αστυνομικοί ψάχνουν να δουν εάν υπήρξε συνομιλία μεταξύ δύο κινητών τηλεφώνων από την ίδια Κυψέλη Κινητής Τηλεφωνίας, εκείνη τη στιγμή της Παρασκευής, 14:10 το μεσημέρι.

Εάν, δηλαδή, η άγνωστη γυναίκα επικοινώνησε και ειδοποίησε τους εκτελεστές οι οποίοι κινούνταν με το μηχανάκι περίπου 300 μέτρα μακριά, ποια είναι αυτά τα τηλέφωνα και κυρίως σε ποιους ανήκουν.

Έμπειροι εκτελεστές οι δράστες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι οι δράστες, πληρωμένοι εκτελεστές, ήταν έμπειροι, καθώς οι περισσότερες από τις βολές τους ήταν εύστοχες και έπληξαν ζωτικά όργανα του δημοσιογράφου. Οι πρώτες σφαίρες μάλιστα έπεσαν όσο ακόμα οι δολοφόνοι βρίσκονταν εν κινήσει και στη συνέχεια ο οπλοφόρος κατέβηκε από τη μοτοσικλέτα και πυροβόλησε τον δημοσιογράφο στο στήθος και στο κεφάλι. Επιπλέον μία από τις σφαίρες χτύπησε το κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου καταστρέφοντάς το. Ωστόσο, έχει μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια, όπως και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του, προκειμένου να ελεγχθούν οι επικοινωνίες του.

Ανάρτηση για συμβόλαιο θανάτου εις βάρος του

Όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. εστιάζουν στις αναρτήσεις του Γιώργου Καραϊβάζ στην ιστοσελίδα Bloko.gr αναζητώντας τα πιθανά κίνητρα της δολοφονίας του. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε μία από αυτές, με ημερομηνία δημοσίευσης 3 Ιουλίου 2020, ο δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει ότι συναντήθηκε σε παραλιακό καφέ με μεγαλοστέλεχος της «νύχτας», που τον είχε προειδοποιήσει ότι υπήρχε συμβόλαιο θανάτου εις βάρος του. «Στη συνάντησή μου με την καρδιά της κοιτίδας, σε παραλιακό καφέ κοντά στο σπίτι μου, μου είπε πως το θέμα εν ολίγοις έχει διευθετηθεί, μου επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμβόλαιο θανάτου, αλλά μάλλον βαίνει προς ακύρωση».

«Έστελνε μηνύματα μέσω της πένας του»

Μιλώντας στον Ant1 ο Ταξίαρχος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. Θανάσης Κατερινόπουλος σχολίασε με νόημα πως «αν υπάρχει η βούληση, θα βρεθεί η άκρη». Παράλληλα, τόνισε πως η έρευνα πρέπει να εστιαστεί πρώτα στα ρεπορτάζ του Γιώργου Καραϊβάζ και εν συνεχεία στο σκούτερ,

«Έστελνε μηνύματα μέσω της πένας του. Πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί», είπε ο κ. Κατερινόπουλος, επισημαίνοντας πως πρέπει να δούμε ποιους “ενόχλησε” ο δημοσιογράφος. Εκτίμησε πως «εάν δεν του έκλειναν το στόμα, θα έτριζαν πολλές καρέκλες», ενώ συμπλήρωσε πως επειδή ήταν έξυπνος άνθρωπος, «δεν μπορεί να μην έχει αφήσει κάπου αποθηκευμένα πράγματα».

Αναφορικά με το σκούτερ στο οποίο επέβαιναν οι δολοφόνοι, υπογράμμισε πως «τέτοια σκούτερ στην αγορά και μαύρου χρώματος, δεν έχουν πωληθεί πάνω από 600. Ψάξτε να βρείτε σε ποιους πωλήθηκαν».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι δολοφόνοι δεν ήρθαν από το εξωτερικό: «Εγώ πιστεύω ότι οι δολοφόνοι είναι Έλληνες ή αλλοδαποί που ζουν χρόνια στην Ελλάδα».

Έρευνα στις φυλακές

Αναφορικά με το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από τη δολοφονία, η Δίωξη Εγκλημάτων κατά Ζωής ψάχνει μέχρι και στις φυλακές. Οι αξιωματικοί φέρονται να ψάχνουν τις επικοινωνίες κρατουμένων που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, ενώ αναζητούν και πληροφορίες για συζητήσεις πριν και μετά τη δολοφονία. Μάλιστα, σύμφωνα με το Open, η εντολή είναι η αρχή να γίνει από τα άτομα που κρατούνται μέσα στις φυλακές και έχουν σχέση με το οργανωμένο έγκλημα, είτε έχουν καταδικαστεί για περιπτώσεις ανθρωποκτονιών, είτε έχουν καταδικαστεί για οργανωμένο έγκλημα που έχει να κάνει με εκβιάσεις στη νύχτα.

Πάντως, τα «συμβόλαια θανάτου» έχουν μικρό βαθμό εξιχνίασης της τάξεως του 2-4% γιατί οι αστυνομικοί έχουν υπόνοιες, στοιχεία από την ανάλυση των κλήσεων και από περαιτέρω στοιχεία, όμως δεν μπορούν να βρουν αποδεικτικά επειδή οι εκτελεστές και οι ηθικοί αυτουργοί γνωρίζουν πώς να καλύπτουν τα ίχνη τους, να δημιουργούν άλλοθι και, ενώ οι αστυνομικοί έχουν συγκεκριμένες υπόνοιες για συγκεκριμένα πρόσωπα με βάση την αλληλουχία των επιθέσεων, δεν μπορούν να αποδείξουν το οτιδήποτε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις