Με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά κυρίως των διασωληνωμένων να είναι στο ζενίθ, το σενάριο «πράσινο» φως για τις μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα που επιθυμούν όλοι οι πολίτες, φαίνεται πως απομακρύνεται. Παράλληλα, γρίφος παραμένει και το τι θα γίνει με τις εκκλησίες και τους πιστούς την Μεγάλη Εβδομάδα που δεν αργεί να έρθει. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, λίγες δηλαδή ημέρες πριν την έναρξη της εορταστικής περιόδου.

Διαφωνίες μεταξύ των λοιμωξιολόγων

Οι απόψεις όμως μέχρι αυτή την ώρα δίστανται. Τμήμα της επιστημονικής κοινότητας υποστηρίζει πως είναι αδύνατο να επιτραπούν οι μετακινήσεις, καθώς θα τεθεί σε ρίσκο η δημόσια υγεία ενώ άλλοι τονίζουν πως με τον τρόπο αυτό, αν δηλαδή πάνε κάποιοι πολίτες στα χωριά τους, θα αποφευχθεί ο συνωστισμός στα διαμερίσματα και την πόλη.

Πάντως, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας στο Open, «υπάρχουν διαφωνίες πολλές ακόμα και μεταξύ των λοιμωξιολόγων. Ξέρουμε πως υπάρχει κούραση έπειτα από 14 μήνες στον κόσμο. Γι’ αυτόν τον λόγο προσπαθούμε να υπάρχει μερική αποσυμπίεση, χωρίς όμως να ξεφεύγει τελείως η κατάσταση με την εφαρμογή των μέτρων. Πάντα βλέπουμε βδομάδα με βδομάδα τι γίνεται με βάση τα κρούσματα και αποφασίζουμε, δεν αποκλείουμε τίποτα όσον αφορά το Πάσχα».

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με την μετακίνηση εκτός νομού για το Πάσχα, ενώ σχολίασε και τις εικόνες συνωστισμού στην Κυψέλη και την πλατεία Βαρνάβα: «Χωρίς να υπάρχει αύριο μαζεύεται κόσμος, ειδικά νεαροί. Χρειάζεται να κάνουν λίγο υπομονή ακόμα. Το Πάσχα είναι πολύ κοντά όπως και το καλοκαίρι. Στο τελευταίο τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, με τα test, τους εμβολιασμούς αλλά και το καλό καιρό. Πάντως ίσως χρειαστεί και η επέμβαση της αστυνομίας σε διάφορες περιπτώσεις».

Οι ειδικοί για το άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα

Οι ειδικοί είναι διστακτικοί και διχασμένοι όσον αφορά το αν θα πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα ενόψει του Πάσχα. «Απελπιστική» χαρακτήρισε την κατάσταση στα νοσοκομεία ο Διευθυντής της Β ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος. «Ο αριθμός των εισαγωγών είναι δυσβάστακτος, δεν βλέπουμε κορύφωση του τρίτου κύματος. Ο νεότερος ασθενής είναι 40 ο μεγαλύτερος 65, κάθε εφημερία είναι χειρότερη από την προηγούμενη, έχουμε μόνο 2 κλίνες ΜΕΘ. Παραδίδονται 18 κλίνες ΜΕΘ στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, αλλά δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί», σημείωσε μιλώντας στο Open.

«Αυτό που προέχει είναι ο χαμηλός αριθμός εμβολιασμένων και η ασφυξία στο σύστημα Υγείας, δεν έχουμε άλλη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες. Θα ήταν ολέθριο και καταστροφικό να χαλαρώσουμε, είναι άκυρο να το συζητάμε να ανοίξει κάτι το Πάσχα. Η Γερμανία με 8.000 κλίνες ΜΕΘ κλείνει, εμείς υποβαθμίζουμε την αξία της ανθρώπινης ζωής».

Το σχετικό αίτημα αναμένεται να εξετασθεί την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να είμαστε πιο κοντά στο Πάσχα. Άλλωστε στην περίπτωση που επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού απαιτείται και μία προετοιμασία τόσο σε μέσα μεταφοράς όπως πλοία, λεωφορεία κλπ αλλά και για προμήθειες σε προϊόντα πρώτης ανάγκης και τρόφιμα με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των κατοίκων της Αττικής θα μετακινηθεί προς χωριά και μικρές πόλεις της περιφέρειας. Ωστόσο ο φόβος των ειδικών είναι ότι αν υπάρξει μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα είναι πιθανό να καταγραφεί έκρηξη κρουσμάτων αμέσως μετά, ενώ είναι σφόδρα πιθανό να υπάρξει διασπορά και σε περιοχές που σήμερα έχουν χαμηλό ιικό φορτίο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις