Με νέο τηλεοπτικό διάγγελμα, την Πέμπτη 21 Απριλίου 2021 ή την Παρασκευή 22 Απριλίου 2021, ο πρωθυπουργός – σύμφωνα με πληροφορίες – αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση για «κόκκινο» στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα, καθώς και να παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» για επιστροφή στην κανονικότητα, με φόντο το άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μαΐου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε την 14η Μαΐου ως ημερομηνία – ορόσημο για την επιστροφή στην κανονικότητα, μετά την κρίση με την πανδημία του κορονοϊού. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την σταδιακή άρση μέτρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την Τρίτη 20 Απριλίου ότι η «υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της. Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες. Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self-test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος.

»Mε προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test».

Ο οδικός χάρτης

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» η ημερομηνία για το διάγγελμα, ωστόσο το Μαξίμου θέλει να στείλει ένα καθαρό στίγμα απεγκλωβισμού από την καραντίνα, δίνοντας έναν οδικό χάρτη της άρσης μέτρων για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Ο «οδικός χάρτης» της εξόδου θα αναφέρεται στην άρση περιοριστικών μέτρων σε μια σειρά από δραστηριότητες όπως το άνοιγμα σχολείων, τις αγορές στα καταστήματα του λιανεμπορίου χωρίς sms στο 13032, τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο όπως και τη μετακίνηση εκτός νομού, το άνοιγμα εστίασης και γενικότερα της οικονομικής ζωής στη χώρα.

Η ημερομηνία ορόσημο είναι η 15 Μαΐου που ανοίγει επισήμως ο τουρισμός στην Ελλάδα, ωστόσο το σχέδιο και οι ημερομηνίες για σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων θα παρουσιαστεί μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια πιθανή ημερομηνία για να ανοίξει πλήρως το λιανεμπόριο χωρίς αποστολή μηνύματος sms στο 13032, είναι αυτή μετά το Πάσχα, τη Δευτέρα 3 Μαΐου. Για την εστίαση, δεν έχει «κλειδώσει» συγκεκριμένη ημερομηνία ωστόσο ένα πιθανό άνοιγμα -ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα- είναι μεταξύ 6 και 10 Μαΐου.

Στις 10 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία με το Υπουργείο Παιδείας να προτείνει επιστροφή όλων των μαθητών στις σχολικές τάξεις. Πάντως τα τελευταία αποτελέσματα των self test σε μαθητές έχουν προκαλέσει ανησυχία.

Για τις 14 Μαΐου 2021, έχει ανακοινωθεί το επίσημο άνοιγμα στον τουρισμό. Οι επισκέπτες που θα έρχονται στην Ελλάδα θα έχουν κάνει το εμβόλιο για κορονοϊό ή θα πρέπε να έχουν αρνητικό PCR τεστ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις