Πυρετώδεις προετοιμασίες από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και καφέ, τα οποία από τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου 2021 θα εξυπηρετούν ξανά πελάτες στους χώρους τους, με αυστηρά περιοριστικά μέτρα και χωρίς μουσική. Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, για τη μετακίνηση στα καταστήματα αυτά, οι πελάτες θα πρέπει να στέλνουν sms με τον κωδικό 6 στο 13033. Οι πολίτες θα συνεχίσουν να στέλνουν μηνύματα για τις μετακινήσεις τους μέχρι τις 15 Μαΐου, οπότε και θα καταργηθούν με το άνοιγμα του τουρισμού και το άνοιγμα των μετακινήσεων εκτός νομού.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι από τις 3 Μαΐου επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων και μόνο χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους.

Δεν επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά. Από τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα, το πέρας κυκλοφορίας καθορίζεται στις 11 το βράδυ. Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 10.45μμ. «Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα πρέπει να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 11 ακριβώς», διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακόμη, όπως γνωστοποίησε, αύριο θα υπάρξουν διευκρινιστικές ανακοινώσεις από τα αρμόδια υπουργεία σε σχέση με τους κωδικούς που θα ανοίξουν και που αφορούν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν στους εργαζομένους σε αυτά.

Συνολικά, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη είχαμε 337.723 κρούσματα, από τα οποία σήμερα 24.157 είναι ενεργά, ενώ εξιτήριο έχουν πάρει 31.129 άτομα και 272.258 ανάρρωσαν κατ’ οίκον, ενώ δυστυχώς 10.179 συνάνθρωποί μας, έχασαν τη ζωή τους, ενώ προσέθεσε ότι «τους τελευταίους 14 μήνες έχουμε διανύσει μια διαδρομή δύσκολη, μια διαδρομή εξαιρετικά μοναδικά απαιτητική».

«Βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της διαδρομής, με το πρόγραμμα εμβολιασμών «Επιχείρηση Ελευθερία» να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο, αλλά και τη συνεπή εφαρμογή των μέτρων από όλους μας. Ξεπερνάμε σήμερα τα 3.000.000 εμβολιασμούς, με πάνω από 904.000 συμπολιτών μας να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και προχωρούμε σταδιακά αλλά και προσεκτικά. Θα θέλαμε, όμως, να επιστήσουμε την προσοχή. Οι αποφάσεις που μόλις ανακοινώσαμε δεν πρέπει να οδηγήσουν σε εφησυχασμό. Θα πρέπει και πάλι να επιδείξουμε σύνεση και επαγρύπνηση.

»Γιατί τόσο ο ιός όσο και οι μεταλλάξεις του παραμένουν όπως βλέπουμε και σε άλλες χώρες, και νέες εξάρσεις της πανδημίας είναι πάντα πιθανές», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ τόνισε ότι για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η πιστή εφαρμογή των μέτρων, καθώς όπως είπε, «ο ιός και οι μεταλλάξεις του δεν κολλάνε όταν φοράμε τη μάσκα μας. Όταν αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς. Όταν τηρούμε αποστάσεις. Αυτή είναι η θωράκισή μας απέναντι στον αόρατο εχθρό. Τηρούμε τα μέτρα. Όλοι εμβολιασμένοι και μη. Φοράμε μάσκες. Αποφεύγουμε συγχρωτισμούς. Πλένουμε τα χέρια. Όλοι αδιαπραγμάτευτα και υπεύθυνα».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός προχωρά και μέρα με τη μέρα χτίζεται το τείχος ανοσίας, που θα κάνει δυνατή την ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ προσέθεσε ότι τα selftests ενισχύουν τις δικλείδες ασφαλείας των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, «ώστε η επαναλειτουργία δραστηριοτήτων να μην θέσει σε κίνδυνο όσα έχουμε καταφέρει».

«Μέρα με τη μέρα ερχόμαστε πιο κοντά στο τέλος αυτής της περιπέτειας. Γι’ αυτό και φέτος το μήνυμα της Ανάστασης είναι πιο δυνατό από ποτέ. Αυτή τη φορά ο χαρμόσυνος ήχος της καμπάνας, θα είναι το μήνυμα της μεγάλης μας νίκης. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία, αισιοδοξία, αλλά πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο με δύναμη για όλους μας», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς πότε σχεδιάζεται το άνοιγμα του πολιτισμού, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αποφεύγει να συζητάει για ημερομηνίες, ωστόσο, όπως τόνισε, «αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι μέσα στον σχεδιασμό τους είναι οτιδήποτε αφορά στον πολιτισμό που είναι από τις απόλυτες προτεραιότητες της κυβέρνησης». «Σε κάθε περίπτωση όμως βήμα- βήμα προχωράμε με επιδημιολογική επαγρύπνηση με επιδημιολογική παρατήρηση και σύντομα θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος και αυτών των δραστηριοτήτων», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις