Για την πορεία της πανδημίας μίλησε στο MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης ο οποίος υποστήριξε ότι έχει ξεκινήσει μια αποκλιμάκωση μετά τις 10-15/4 και αυτή φαίνεται τόσο στα κρούσματα όσο και στον αριθμό νέων νοσηλειών.

Ωστόσο όπως είπε σημαντικές αναμένεται να είναι οι δυσκολίες για τα νοσοκομεία και για τον Μάιο καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ θα είναι μεγαλύτερος από 700 για όλο τον μήνα. Σύμφωνα με τον ίδιο μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων στους κάτω από 500 θα δούμε «μετά τα μέσα Ιουνίου».

Όπως εξήγησε στο MEGA «στις ΜΕΘ επειδή υποκαθίστανται οι ζωτικές λειτουργίες των ασθενών από μηχανήματα οι άνθρωποι, μπορεί να αντέξουν και πάνω από έναν μήνα ανεξαρτήτως του προσδόκιμου ηλικίας».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «καλό θα είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να εμβολιαστούν τώρα». «Όταν ενημερώνουμε κάποιον ότι πρόκειται να διασωληνωθεί και βάζει τα κλάματα και νιώθει ανασφάλεια, θυμάται και βρίζει πολλές φορές τον εαυτό του επειδή δεν έκανε εμβόλιο» περιέγραψε ο καθηγητής Πνευμονολογίας. «Τουλάχιστον οι άνω των 60 να πάνε να εμβολιαστούν και να μην απεμπολούν αυτή την ευκαιρία» πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

Αναφορικά με τα εμβόλια τόνισε ότι είναι όλα ισοδύναμα σε ασφάλεια και σε αποτελεσματικότητα. Ο κ. Τζανάκης επισήμανε πως η διάθεση και προσφορά τους είναι πάρα πολύ μεγάλη οπότε ο εθνικός προγραμματισμός έχει τροποποιηθεί προς το καλύτερο, αναφερόμενος στη διάθεση του εν λόγω εμβολίου στις ηλικίες άνω των 30 ετών.

Για την πιθανότητα θρόμβωσης ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού, υποστήριξε ότι είναι απειροελάχιστη σε αντίθεση με την πιθανότητα θρόμβωσης από τον κορονοϊό, η οποία είναι χιλιάδες φορές πολλαπλάσια.

Δήλωσε επίσης ότι θα υπάρξει ελεύθερη επιλογή εμβολίου, αλλά αργότερα, ενώ τόνισε τον κίνδυνο πνευμονίας από τον ιό σε περίπτωση μη εμβολιασμού.

Μίλησε επίσης για τα εισπνεόμενα φάρμακα, λέγοντας πως αυτό που έχει ήδη εγκριθεί φαίνεται να βελτιώνει αισθητά το δείκτη της νοσηλείας, ενώ για το φάρμακο από το Ισραήλ είπε πως είναι σε κλινική δοκιμή με υποσχόμενα αποτελέσματα.

Για την εστίαση υποστήριξε πως «εάν όλα κινήσουν σωστά, έχουμε τα self test και τηρηθούν τα πρωτόκολλα, μετατρέπουμε ανοργάνωτες εκδηλώσεις σε οργανωμένες και πιο επιδημιολογικά ασφαλείας οργανωμένες κοινωνικές συμπεριφορές». «Αν τηρηθούν όλα αυτά, μπορεί να έχουμε και ωφέλεια ως προς τους επιδημικούς δείκτες», τόνισε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις