Η γιορτή της Μητέρας τιμάται την Κυριακή 9 Μαΐου 2021, πάνω από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά και στο διαδίκτυο, εν μέσω πανδημίας. Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, με τα doodles που δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια, εμφανίζεται μήνυμα προς κάθε μητέρα.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η μητέρα Γη (Γαία) ήταν η σύζυγος του Ουρανού καθώς και η προσωποποίηση της φύσης, που γεννούσε όλο τον κόσμο και λατρευόταν ως η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνούσε στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρευόταν ως η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαινόταν να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις (Ann Maria Reeves Jarvis) διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες, σύμφωνα με τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.


Ήθελε να τιμήσει με τον τρόπο αυτό τη μνήμη της μητέρας της, η οποί βοηθούσε μητέρες να φροντίζουν σωστά τα παιδιά τους προκειμένου να μειώσουν το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας. Το 1870 η Τζούλια Γουόρντ Χάου (Julia Ward Howe) διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.

Οι προσπάθειες της εργαζόμενης σε ασφαλιστική εταιρεία στη Φιλαδέλφεια, Άννα Μαρία Τζάρβις, για ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας ευοδώθηκαν στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε σχετική προκήρυξη. H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις