Αντίστροφη μέτρηση για το restart κι άλλων δραστηριοτήτων, καθώς αυτήν την εβδομάδα οι ειδικοί αναμένεται να αποφασίσουν για τα SMS, τα γυμναστήρια,  τα κέντρα δεξιώσεων ενώ δεν αποκλείεται να εξεταστεί και η διεύρυνση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας μέχρι τις 12.

Τα σχετικά μέτρα χαλάρωσης βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης, ωστόσο πρώτα θα πρέπει να υπάρξει και σχετική εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Υγείας.

Εξάλλου, εντός της εβδομάδας αναμένεται να κριθεί και το πλαίσιο λειτουργίας του λιανεμπορίου. Η πρόταση προς τους επιστήμονες είναι να καταργηθούν τα click away και click inside προκειμένου να απελευθερωθεί η κίνηση της αγοράς.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε την ελπίδα οι επιστήμονες να εγκρίνουν την άρση των παραπάνω περιορισμών από την ημερομηνία έναρξης του τουρισμού. Μάλιστα, είπε ότι για γυμναστήρια, catering για δεξιώσεις κλπ «το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα το ανακοινώσουμε μέσα σε αυτήν την εβδομάδα με όρους και κανόνες» τόνισε.

Για τις δεξιώσεις για γάμους σε κτήματα, η εστίαση θα είναι σε ροτόντες των 6, αλλά την πυκνότητα θα την αποφασίσουν μέσα στην εβδομάδα οι γιατροί.

Για τη λειτουργία των γυμναστηρίων, το βασικότερο σενάριο που είναι στο τραπέζι είναι να μπορούν να γυμνάζονται αρχικά οι εμβολιασμένοι και συγκεκριμένα εκείνοι που έχουν κάνει ακόμη και την πρώτη δόση και από τις αρχές Ιουνίου ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Επιπλέον, σε εμφάνιση του στα τηλεοπτικά μέσα, σημείωσε πως αυτήν την εβδομάδα θα κριθεί και η τύχη των SMS στο 13033 και το 13032 με την κατάργηση του δευτέρου που αφορά στο λιανεμπόριο να θεωρείται πιο πιθανή.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες, το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας αναμένεται να αλλάξει με τις μετακινήσεις να επιτρέπονται έως τα μεσάνυχτα αντί για τις 23:00 που ισχύει τώρα.

Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες

Στις 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία, βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου, ενώ στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία με αναλογία 1 προς 1.

Ακόμη, όπως έχει ανακοινωθεί στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί προκειμένου, να μην υπάρξει μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελλείψει της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στις συγκεκριμένες ηλικίες των παιδιών.

Επιπρόσθετα, από 17 Μαΐου επανεκκινούν οι πρακτικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.

Επιπλέον στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%, ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου. Αυτό αφορά μόνο καθήμενους, όχι όρθιους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις