Μετά το άνοιγμα των σχολείων και λίγα 24ωρα πριν το Σάββατο 15 Μαΐου 2021 που θα ανοίξει επισήμως ο Τουρισμός για τη φετινή σεζόν στη χώρα μας, την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021 θα ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί το «πράσινο φως» προκειμένου να επιτραπούν από την Παρασκευή14 Μαΐου 2021 στις 6 το πρωί οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, θα ισχύουν διαφορετικές προϋποθέσεις για τα ταξίδια στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά. Δηλαδή, για τη μετακίνηση από νομό σε νομή στα ηπειρωτικά, θα ισχύει ισχυρή σύσταση – όχι υποχρέωση – για τη διενέργεια self test ή μοριακού τεστ πριν το ταξίδι, Επίσης οι ταξιδιώτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν και βεβαιώσεις εμβολιασμού.

Αντιθέτως, για τις μετακινήσεις στα νησιά, ενδέχεται να είναι να είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ή μοριακού 72 ώρες πριν από το ταξίδι. Επίσης οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιστοποιητικό εμβολιασμού και η υποχρέωση θα αφορά τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά ταξίδια.

Τέλος sms, click inside και click away

Παράλληλα, στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να αρθεί και η υποχρέωση να στέλνουμε sms στο 13033 για τις μετακινήσεις, καθώς και στο 13032 για το λιανεμπόριο και τα πολυκαταστήματα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «αποχαιρετάμε» το click inside και το click away, καθώς θα μπορούμε να προσερχόμαστε ελεύθερα στα καταστήματα.

Παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας

Αναφορικά με το ωράριο κυκλοφορίας, θα παραταθεί κατά τουλάχιστον μία ώρα και δεν αποκλείεται να φτάσει και ως τις 12.30 ενώ θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή 9 Μαΐου 2021, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είπε ότι από τις 15 του μηνός λογικά το ωράριο στην εστίαση θα πάει 12 το βράδυ, και μετά μια – δύο εβδομάδες θα διευρυνθεί έτι περαιτέρω.

Το άνοιγμα του Τουρισμού

Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα του Τουρισμού θα γίνουν την Πέμπτη 13 Μαΐου 2021, από τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη και θα αφορούν όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ οι τουρίστες θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Μάλιστα θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δυο δόσεις του εμβολίου ενώ θα πρέπει να έχουν περάσει 14 ημέρες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα προκειμένου οι αρχές να ελέγχουν ποιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις