Στις έξι το απόγευμα, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, θα ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα προς την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη έξοδο από το lockdown. Ωστόσο, οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, ο οποίος θα συμμετάσχει εκτάκτως σήμερα στην ενημέρωση.

Θα προηγηθούν οι εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι.

Τα κύρια θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι είναι:

  • τα sms για μετακινήσεις,
  • το ωράριο λειτουργίας εστίασης
  • η μέθοδος click inside και click away
  • η απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και οι διευκρινίσεις για τα ταξίδια στα νησιά και την ενδοχώρα

Ποιες αλλαγές αναμένονται, ποιοι περιορισμοί αίρονται

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η απαγόρευση κυκλοφορίας αναμένεται να μεταφερθεί στις 12.30 για να ενισχυθεί περαιτέρω η εστίαση, ενώ θα έρθει και η οριστική κατάργηση των sms αλλά και το τέλος του click away και του click in shop.

Πως θα ταξιδεύουμε

Εξάλλου, από την ερχόμενη Παρασκευή στις 06:00 αναμένεται να απελευθερωθούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Αυτές, ωστόσο χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: μετακινήσεις στην ενδοχώρα και μετακινήσεις στα νησιά. Έτσι, δρομολογείται η υποχρεωτική επίδειξη self test ή pcr 72 ώρες πριν από το ταξίδι για τα νησιά ενώ θα υπάρχει «ισχυρή σύσταση» για τις μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, με δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Εμμέσως πλην σαφώς το προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, όταν είπε πως οι σημερινές ανακοινώσεις θα εξηγούν «τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν οι συμπολίτες μας να ταξιδεύουν εντός της Ελλάδας, ειδικά ως προς τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά». Βεβαίως, για μετακίνηση στα νησιά, οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η υποχρέωση θα αφορά τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά ταξίδια.

Εξάλλου αύριο Πέμπτη θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις από τον Χάρη Θεοχάρη για το άνοιγμα του τουρισμού.

Τι ανοίγει σε Πολιτισμό και Εκπαίδευση

Εντός Μαΐου θα συνεχιστούν τα restart σε διάφορες δραστηριότητες στην εκπαίδευση και τον Πολιτισμό.

Ειδικότερα, όπως έχει γίνει γνωστό:

  • Στις 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία, βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου.
  • στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί
  • Στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία με αναλογία 1:1.
  • Στις 17 Μαΐου γίνεται επανεκκίνηση σε πρακτικές, κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.
  • στις 21 Μαΐου θα ξεκινήσουν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%
  • στις 28 Μαΐου θα επανεκκινήσουν τα θεάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους με ποσοστό πληρότητας 50%.

«Σιωπηλή» η εστίαση, προς 24/5 τα γυμναστήρια

Παράλληλα, απομακρύνεται το ενδεχόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιτραπεί η μουσική στα καταστήματα εστίασης εντός του Μαΐου.

Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβερνητική εισήγηση για τα γυμναστήρια προς την επιτροπή των ειδικών θα είναι η επαναλειτουργία τους για όλους τους πολίτες και όχι μόνο για τους εμβολιασμένους από τις 24 Μαΐου και όχι από τις 17 Μαΐου όπως ήταν το αρχικό πιθανότερο σενάριο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις