Στην επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού ενάντια στην Covid-19 και στην επανεκκίνηση του τουρισμού, που θα κρίνει τη συνολική ανάκαμψη της οικονομίας, στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, λίγα 24ωρα μετά την άρση του lockdown.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», έχει ανοίξει η συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου για την «επόμενη μέρα» και για το πώς η θωράκιση της χώρας από τον κορονοϊό θα προσλάβει μονιμότερο χαρακτήρα, ενόψει και του ερχόμενου φθινοπώρου. «Κλειδί» στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασιστεί να αποτελέσουν συγκεκριμένα κίνητρα – προνόμια για τον ευρύτερο δυνατό εμβολιασμό των πολιτών, καθώς τα ποσοστά που φαίνεται ότι θα επιτευχθούν ανά ηλικιακή ομάδα κρίνονται ικανοποιητικά, αλλά επιδέχονται σίγουρα βελτίωση.

Ωστόσο, οι όποιες αποφάσεις για θέσπιση κινήτρων δεν είναι εφικτό να τεθούν σε εφαρμογή άμεσα, γιατί όπως λέγεται τόσο νομικά όσο και ηθικά θα ήταν ανεπίτρεπτο να γίνει διαβάθμιση των πολιτών με βάση το εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, αν προηγουμένως δεν έχει υπάρξει καθολική προσφορά εμβολίων. Άρα, ο διαχωρισμός θα γίνει σε «ουδέτερο» χρόνο, δηλαδή μετά το τέλος του καλοκαιριού.

Βάσει των έως τώρα συζητήσεων, τα κίνητρα – προνόμια που συζητιούνται για τους εμβολιασμένους, που συμβάλλουν στη δημιουργία του τείχους ανοσίας και είναι δυσκολότερο να νοσήσουν, θα έχουν ως επίκεντρο την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους. Ειδικότερα, κεντρικός προσανατολισμός είναι όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού να εισέρχονται ελεύθερα με την απλή επίδειξή του σε εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφους, θέατρα, χώρους διασκέδασης καθώς και μέσα μεταφοράς, όπως τα αεροπλάνα και τα πλοία.

Οι υπόλοιποι, αντιθέτως, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό, rapid ή self test. Είναι προφανές πως η συγκεκριμένη επιλογή εμπεριέχει συχνή ταλαιπωρία, αλλά και οικονομικό κόστος για τους πολίτες που θα την επιλέξουν, καθώς για λόγους ψυχαγωγίας τα τεστ δεν θα χορηγούνται δωρεάν από το κράτος, όπως γίνεται τώρα για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες ή για τους μαθητές όλων των βαθμίδων. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «δεν θα υπάρξουν ρητές απαγορεύσεις, καθώς αυτό δεν μπορεί να γίνει νομικά, αλλά η ζωή θα είναι πιο δύσκολη για όσους αποφασίσουν να μην εμβολιαστούν παρότι θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια».

Παράλληλα, το φθινόπωρο θα έλθει στο προσκήνιο, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών. Μάλιστα, στους υγειονομικούς αναμένεται να προστεθεί μία ακόμη κατηγορία εργαζομένων, όσοι απασχολούνται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Με δεδομένο ότι νομικά δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να υποχρεωθούν να εμβολιαστούν, και στο συγκεκριμένο πεδίο αναζητούνται αντικίνητρα, που θα τους οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι, εξετάζεται όσοι αρνούνται, είτε να τίθενται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, οπότε θα λαμβάνουν το ποσό των 535 ευρώ μηνιαίως, είτε να τους χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως ενόψει του φθινοπώρου η κυβέρνηση αναμένει να αποκτήσει σαφή εικόνα και για τρία ακόμη μέτωπα που θα επηρεάσουν τη στρατηγική της στη μάχη κατά του κορoνοϊού την επόμενη χρονιά:

-Πρώτον, τα αποτελέσματα των ερευνών για πιθανούς εμβολιασμούς σε ηλικίες κάτω των 18 ετών.

-Δεύτερον, να αποσαφηνιστεί μετά πόσους μήνες θα πρέπει να γίνουν τα επαναληπτικά εμβόλια ενόψει του νέου έτους.

-Τρίτον, εάν η νέα γενιά εμβολίων θα είναι απλούστερη, ώστε ο εμβολιασμός να είναι δυνατόν να γίνεται σε ιατρεία και φαρμακεία ή εάν και το 2022 θα πρέπει να αναπτυχθεί από τον κρατικό μηχανισμό μια επιχείρηση ανάλογη της «Ελευθερίας».

Με πληροφορίες από «Καθημερινή»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις