Η χαλάρωση των μέτρων έχει προκαλέσει εμφανώς «συναγερμό» σε κυβέρνηση και ειδικούς. Όπως επισημαίνουν σε όλους τους τόνους η άρση των μέτρων του lockdown δεν σημαίνει και τέλος της πανδημίας. Υπογραμμίζουν, δε, ότι οι μεταλλάξεις που κυκλοφορούν αυτό το διάστημα και ειδικά η λεγόμενη «αθηναϊκή» παραλλαγή, που είναι ακόμη πιο μεταδοτική, δεν επιτρέπουν πλημμελή τήρηση των μέτρων.

Η επιδημιολογική εικόνα το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει σταθεροποίηση με τάσεις αποκλιμάκωσης, ωστόσο πρόκειται για μια ιδιαίτερα εύθραυστη κατάσταση. Ένα πισωγύρισμα, εν μέσω τουριστικής περιόδου, θα ήταν εντελώς καταστροφικό.

Για το λόγο αυτό, στο τραπέζι βρίσκεται ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο ακόμη και με τοπικά lockdown ώστε να αποφευχθεί τυχόν πισωγύρισμα με αύξηση της διασποράς του ιού.

Συναγερμός για τις μεταλλάξεις στο κέντρο της Αθήνας

Βρετανική και νιγηριανή – με τη δεύτερη να ονομάζεται από κάποιους και «αθηναϊκή» – είναι οι τρεις μεταλλάξεις που καταγράφονται στην καρδιά της Αθήνας. Τα δύο αυτά στελέχη κυριαρχούν σε περιοχές όπως η Κυψέλη, τα Πατήσια και ο Άγιος Νικόλαος.

Όσον αφορά στη διαβόητη «αθηναϊκή» μετάλλαξη, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πόσο ανθεκτική στα υπάρχοντα εμβόλια είναι η μετάλλαξη, που εντοπίζεται στην πρωτεύουσα.

Εκτιμάται πως η νέα αυτή μετάλλαξη είναι σημαντικά πιο μεταδοτική. Γεγονός που σε συνδυασμό με την άρση του lockdown και μια γενικότερη χαλάρωση στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων δημιουργεί ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

Πλέον, η μετάλλαξη έχει εντοπιστεί στο 10,59% των δειγμάτων στην Αττική, Δ. Ελλάδα 3,75%, Στερεά Ελλάδα 3,92% και στο 1,72% της Πελοποννήσου.

Συνολικά 1.050 δείγματα έχουν εντοπιστεί στην Επικράτεια, ενώ μελέτη του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου, αναφέρει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για την μεταδοτικότητα, αλλά ούτε για την ανοσολογική διαφυγή από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Σε εφαρμογή το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. – Μπαράζ ελέγχων

Από απόψε το βράδυ, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, θα αρχίσει να αναπτύσσεται το σχέδιο της αστυνομίας για επίβλεψη των περιοριστικών μέτρων ξεκινώντας από τις πλατείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για επίβλεψη των μέτρων κατά της πανδημίας θα περιλαμβάνει σαφάρι ελέγχων μετά τις 00.30 που είναι και η απαγόρευση κυκλοφορίας, με τους ελέγχους να είναι εντατικοί τόσο στους δρόμους όσο και στην εστίαση.

Μάλιστα, στους δρόμους θα επανέλθουν τα μπλόκα της Τροχαίας, τα οποία καταγράφουν την κυκλοφορία και θα κόβουν πρόστιμα σε όσους κινούνται αδικαιολόγητα μετά την απαγόρευση.

Αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι και αναφορικά με την χρήση μάσκας, με τα πρόστιμα να πέφτουν «βροχή» όχι μόνο σε όσους δε φορούν, αλλά και σε αυτούς που φορούν τη μάσκα τους με λάθος τρόπο.

Έντονη θα είναι η παρουσία της αστυνομίας και σε ΜΜΜ, ελέγχοντας πληρότητες και μάσκες.

Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν τη μη χρήση μάσκας είτε σε εξωτερικούς χώρους, είτε στα μέσα μεταφοράς – πολλές φορές λόγω ζέστης, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που την φορούν αλλά με λάθος τρόπο.

Οι αστυνομικοί ελέγχουν όσο περισσότερους προλαβαίνουν. Μέσα στα λεωφορεία, στις στάσεις, σε περαστικούς… ακόμα και επιβαίνοντες σε ΙΧ.

Στα «ραντάρ» των Αρχών βρίσκονται επίσης παραβάσεις επιχειρήσεων εστίασης που είτε χρησιμοποιούν εσωτερικούς χώρους, είτε δεν τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, είτε σερβίρουν ορθίους, ουρές χωρίς μέτρα έξω από καταστήματα, συνωστισμούς σε πλατείες όπως στο Βαρνάβα, το Χαλάνδρι και στην Παραλιακή καθώς και η κυκλοφορία τις βραδινές ώρες που δεν επιτρέπεται.

Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν πάντως ότι τα μέτρα χαλάρωσης δεν θα επιβαρύνουν τελικά τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως εκτιμούν ορισμένοι λοιμωξιολόγοι με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο να απευθύνεται για μία ακόμη φορά προς τους λοιμωξιολόγους.

«Ας κάνουν λίγο κράτει οι επιδημιολόγοι με τις προβλέψεις και ας κοιτάνε τις τάσεις. Οι τάσεις αυτή τη στιγμή είναι πτωτικές» σημείωσε ο κ. Σκέρτσος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις