Ανησυχία επικρατεί στους κόλπους των επιστημόνων για τον χαμηλό ρυθμό στους εμβολιασμούς. «Εγώ περίμενα ότι τον Ιούνιο, με βάση τα εμβόλια που έχει ανακοινωθεί ότι θα παραλάβουμε, θα πρέπει να πάμε περίπου στους 200.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Παραμένουμε κάτω από τους 100.000» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Βαγγέλης Μανωλόπουλος, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει αν οφείλεται σε απροθυμία του κόσμου ή σε έλλειψη εμβολίων.

Ο κ. Μανωλόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως ενδεχομένως υπάρχει ένας εφησυχασμός και μια εσφαλμένη αντίληψη πως η πανδημία τελείωσε. «Ίσως νομίζουν ότι επειδή έρχεται καλοκαίρι, ο ιός με τον ζεστό καιρό δεν θα είναι τόσο βλαβερός και δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα» σχολίασε τονίζοντας πως μια τέτοια αντίληψη είναι λάθος.

«Πρέπει να δούμε ποιοι εμβολιάζονται και γιατί δεν εμβολιάζονται» συνόψισε ο καθηγητής επισημαίνοντας τη σημασία του να στοχεύσουμε ακριβώς στην ενημέρωση της σημασίας του εμβολιασμού σε αυτές τις ομάδες.

Τι ισχύει για τις εγκύους

Την ίδια ώρα, ο χειρουργός γυναικολόγος, Ανδρέας Μπαζαίος, είπε πως όσες γυναίκες επιθυμούν να τεκνοποιήσουν πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχει σαφής οδηγία ότι δεν διαφέρουν από τον γενικό πληθυσμό και μπορούν να κάνουν οποιοδήποτε εμβόλιο είναι διαθέσιμο. Σύμφωνα με τον κ Μπαζαίο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εμβολίου στη γυναικεία γονιμότητα.

Παράλληλα, όσον αφορά τις έγκυες, ανέφερε πως θεωρούνται κατηγορία υψηλότατου κινδύνου καθώς η εγκυμοσύνη από μόνη της θεωρείται κατάσταση υψηλού κινδύνου για την υγεία της γυναίκας.

Η γυναίκα που είναι έγκυος είναι ήδη επιβαρυμένη καρδιοαναπνευστικά καθώς ο οργανισμός της προσπαθεί να στείλει αίμα και οξυγόνο στο μωρό της.

Η καρδιά και οι πνεύμονες της υπερλειτουργούν επομένως εάν κολλήσει κορονοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης- ο ιός ως γνωστόν χτυπά τους πνεύμονες- αυτή η γυναίκα διατρέχει εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο να πεθάνει, εξήγησε, συνοψίζοντας τη σημασία του να εμβολιάζονται οι εγκυμονούσες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις