«Νομίζω για τους ενήλικες το τείχος ανοσίας θα το έχουμε μέσα προς τέλος καλοκαιριού. Όχι νωρίτερα», είπε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Open κρούοντας παράλληλα τον καμπανάκι του κινδύνου για τους νεότερους που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Το τείχος ανοσίας σε άλλες χώρες και στις ΗΠΑ έδειξε ότι αυξάνονται τα κρούσματα στους έφηβους. Κι αυτό γιατί αρχίζουν και έρχονται σε επαφή άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Χρειάζεται προσοχή μήπως με το να ελευθερωθούμε εμείς βάλουμε σε κίνδυνο τους νεότερους μέχρι να εμβολιαστούν κι αυτοί», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει και για το αν θα πρέπει να έχουν κάποια προνόμια αυτοί που έχουν εμβολιαστεί, τόνισε: «Πρέπει να κάνουμε τη θυσία να μην τα αξιοποιήσουμε πλήρως οι μεγαλύτεροι. Αν είναι να βγουν να φάνε άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί καλώς, αλλά αν συμμετέχουν άνθρωποι που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, πρέπει να χρησιμοποιούμε τη μάσκα».

Για το ενδεχόμενο να δούμε πολίτες δύο κατηγοριών, ανάλογα με το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, η Αθηνά Λινού είπε: «Από την αρχή της πανδημίας είχα τονίσει ότι το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να διαφυλάξουμε τη σύμπνοια. Αν διχαστούμε τώρα θα δημιουργήσει τέτοια αναστάτωση κοινωνική θα είναι μεγαλύτερες οι άλλες συνέπειες. Πρέπει να κρατήσουμε την κοινωνική μας συνοχή. Χρειάζεται προσοχή. Σύνεση και υπομονή».

Τέλος, για τα φαινόμενα να μην τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα και τη συγκέντρωση αρκετών ατόμων στο ίδιο μέρος, είπε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με την αστυνόμευση και πρότεινε έναν άλλον τρόπο.

«Προσωπικά είμαι εναντίον της αστυνόμευσης. Οι άνθρωποι θα βρουν τρόπο να ξεφύγουν από την αστυνόμευση. Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να τονώσουμε πολύ την επικοινωνία. Με influencers για παράδειγμα, που θα μιλήσουν στα παιδιά και στην καρδιά τους. Να τους πει να προσέχουν. Με αυτό τον τρόπο να επηρεάσουμε. Τα παιδιά δεν ακούν γιατί δεν τους το λένε σωστά.

Ξέρετε τι κάνουν άλλες χώρες; Προσφέρουν εμβόλια στο αεροδρόμιο. Θα μπορούσαν να εμβολιάζονται αυτοί που πάνε για παράδειγμα στη Μύκονο. Να αισθανθούν ότι τους προστατεύουμε».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις