Νέα «όπλα» πρόκειται να έχουν στη διάθεσή τους οι δυνάμεις της συνοριοφυλακής στα ελληνικά χερσαία σύνορα του Έβρου. Σχεδιάζεται να εισαχθεί το «ηχητικό κανόνι» το οποίο έχει ως στόχο να αποτρέπει όποιον προσπαθήσει να εισέλθει στο ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press, τους τελευταίους μήνες η Ευρωπαϊκή Ένωση δοκίμασε κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο νέα ψηφιακά φράγματα.

Στα σχέδια περιλαμβάνονται νέοι πύργοι παρακολούθησης με κάμερες μεγάλης εμβέλειας, νυχτερινής όρασης και πολλαπλών αισθητήρων. Τα δεδομένα θα αποστέλλονται στη συνέχεια σε κέντρα ελέγχου και με τη βοήθεια ανάλυσης τεχνητής νοημοσύνης θα ειδοποιούν για ύποπτες μεταναστευτικές κινήσεις.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη συσκευή μεγάλης εμβέλειας έχει τη δυνατότητα να παράγει ήχους ανάλογης έντασης με μια έκρηξη ή ενός κινητήρα jet.

Ανησυχία από ανθρωπιστικές οργανώσεις

Την ίδια ώρα, ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι με τη νέα αυτή τεχνολογία θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για τους πρόσφυγες να ξεφύγουν από πολέμους και ακραίες δυσκολίες, ώστε να βρεθούν σε ασφαλές έδαφος. Αποστάσεις φαίνεται πως παίρνει από την Αθήνα και η Κομισιόν, αποφεύγοντας ωστόσο προς το παρόν να απαντήσει αν το μέσο αυτό εμπίπτει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών νόμων όταν θα λάβει τις απαραίτητες εξηγήσεις από τις ελληνικές Αρχές.

Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανταλμπερτ Γιανς, διαβεβαίωσε τις προηγούμενες ημέρες πως η ΕΕ δεν χρηματοδότησε τα «κανόνια ήχου» στον Έβρο μέσα από κάποιο κοινό χρηματοδοτικό μέσο.

«Όσον αφορά το ζήτημα των κεφαλαίων, πρώτα απ’ όλα, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ούτε το ταμείο εσωτερικής ασφάλειας για τα σύνορα, ούτε τα ταμεία έρευνας συγχρηματοδότησαν αυτό το έργο. Και δεύτερον, οι προσπάθειές μας να διευκρινίσουμε την κατάσταση μαζί με τις ελληνικές αρχές σε εξέλιξη, οπότε αναμείνατε» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, αρκετοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του ομοσπονδιακού υφυπουργού Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου, Σάμι Μάχντι, έχουν επικρίνει τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας από την Ελλάδα κατά της άφιξης των μεταναστών και ζητούν τόσο από τη χώρα όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσουν μια εξήγηση.

Αλλά και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Γκι Φερχόφσταντ καταδίκασε την εν λόγω τακτική στο Twitter. «Είμαστε αδύναμοι απέναντι στον ισχυρό (Πούτιν, Ερντογάν, Κίνα) και ισχυροί έναντι του αδύναμου. Αυτή είναι η «σκληρή μας δύναμη»; Είναι αυτή η γεωπολιτική αναβίωση της Ευρώπης; Ένα «κανόνι ήχου» για να πνίξει τις κραυγές των απελπισμένων προσφύγων… και νόμιζα ότι η Ευρώπη ήταν ο πρωταθλητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανέφερε σε ανάρτησή του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις