Το πρώτο κρούσμα βραζιλιάνικης μετάλλαξης στη χώρα μας ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για άνδρα στην Αθήνα αλλά οι ειδικοί δηλώνουν ότι το ένα κρούσμα δεν είναι ανησυχητικό. Η λεγόμενη βραζιλιάνικη παραλλαγή (P.1.2) είναι έως και δυο φορές πιο μεταδοτική. Ο άνδρας, του οποίου οι επαφές ήδη ιχνηλατούνται, ζει στην Αθήνα και δεν είχε πρόσφατα ταξιδέψει.

Όπως δήλωσε στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, Δημήτρης Θάνος, βρίσκονται σε επιφυλακή. Γιατί το ένα μπορεί κάλλιστα να γίνει 10 ή 100, όπως ανέφερε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μια άλλη μετάλλαξη όχι μόνο επεκτείνεται, αλλά σε κάποιες περιοχές ήδη κυριαρχεί στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Πρόκειται για το συνδυασμό της νοτιοαφρικανικής και βραζιλιάνικης μετάλλαξης, ο οποίος εντοπίστηκε αρχικά στο κέντρο της Αθήνας ανάμεσα σε μετανάστες. Πλέον, επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές κι αυτό ανησυχεί πολύ τους επιστήμονες, καθώς η συγκεκριμένη μετάλλαξη επιδεικνύει «αντοχή» στην ανοσία που μας παρέχουν τα εμβόλια.

Πιο συγκεκριμένα, στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε πως η μετάλλαξη Β.1.1.318 (το επίσημο «όνομά» της) αποτελεί το 52,11% των κρουσμάτων επί του συνόλου των μεταλλαγμένων, στη Στερεά Ελλάδα, την ώρα που η βρετανική μετάλλαξη (Β.1.1.7) αποτελεί το 45,07% των μολύνσεων.

Πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις