Τη σκυτάλη στον προγραμματισμό ραντεβού για τα τρία διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) παίρνουν σήμερα οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 18-24 χρόνων, σηματοδοτώντας τυπικά την ολοκλήρωση της προτεραιοποίησης των εμβολιασμών για τον ενήλικο πληθυσμό στο πλαίσιο της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία».

Από εκεί και πέρα, κανονικά συνεχίζεται η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα των πολιτών για εμβολιασμό με το σκεύασμα των AstraZeneca. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προγραμματισμένα ραντεβού πραγματοποιήθηκαν στη συντριπτική πλειονότητα, φτάνοντας το 93%. Οι ακυρώσεις ήταν στο ποσοστό 6-7% και για τα άλλα εμβόλια.

Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα των περίπου 700.000 νεότερων ενηλίκων πολιτών της χώρας έχει τις τελευταίες εβδομάδες αξιοσημείωτη συμμετοχή στην «Ελευθερία» καθώς ελάμβανε το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson&Johnson. Η πρόσβαση που δίδεται από σήμερα και στα τρία εγκεκριμένα εμβόλια θεωρείται ότι θα επιταχύνει την εμβολιαστική εκστρατεία, και κατ’ ουσίαν τη θωράκισή τους έναντι του κορονοϊού.

Κατά τις προηγούμενες δέκα ημέρες περισσότεροι από 275.000 πολίτες από όλες τις ηλικιακές ομάδες έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό, όπως επισημάνθηκε προχθές κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση για την εμβολιαστική επιχείρηση από το υπουργείο Υγείας και τον αρμόδιο γενικό γραμματέα, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, γεγονός που δείχνει ότι συνεχίζεται σταθερά η ροή πολιτών προς την εμβολιαστική δεξαμενή.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 10 Ιουνίου που άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 25-29 χρόνων – οι οποίοι επίσης είχαν πρόσβαση στο μονοδοσικό εμβόλιο- μέχρι και την περασμένη Δευτέρα προγραμμάτισαν ραντεβού 93.000 άτομα. Σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 11% και αν συνυπολογιστούν και τα ραντεβού, η κάλυψη ανέρχεται ανέρχεται στο 28%.

Μέχρι και χθες είχαν εμβολιαστεί 4.302.450 άτομα ενώ πλήρως εμβολιασμένοι ήταν 2.911.340 πολίτες. Με βάση την εικόνα των παραδόσεων εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρίες, ο κ. Θεμιστοκλέους εκτίμησε πως, μέσα στο καλοκαίρι θα έχει οικοδομηθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις εμβολίων ανέφερε πως αναμένονται από την Pfizer για το τρίμηνο Ιουνίου- Αυγούστου 4.880.070 δόσεις εμβολίων. Η εταιρία Johnson&Johnson παρέδωσε τον Ιούνιο 152.712 εμβόλια, ενώ σε ό,τι αφορά τις επόμενες παραδόσεις – σημειωτέον ότι είχε δεσμευτεί για παραδόσεις 1,3 εκατομμυρίων εμβολίων για το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου- επικρατεί θολή εικόνα. Έχει παραδώσει άλλα 162.276 εμβόλια τα οποία και έχουν χορηγηθεί, με το υπόλοιπο των εμβολίων που εκκρεμούν να είναι περί το 1 εκατ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις