Για τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τα ηλικιακά όρια για το εμβόλιο της AstraZeneca μίλησε, μεταξύ άλλων, σήμερα, Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, το πρωί, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη.

Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η απόφαση για σύσταση μη χορήγησης του εμβολίου στους κάτω των 60 ήταν σωστή, αλλά επικοινωνιακά ήταν λάθος.

Τι να κάνουν όσοι έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου

Η κ. Παγώνη είπε πως ότι όρια στην Ελλάδα μπήκαν βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και του ιικού φορτίου σε συνάρτηση με τους διασωληνωμένους και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μάλιστα, κάλεσε τους 470.000 πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του AstraZeneca να κάνουν και τη δεύτερη, καθώς όπως ανέφερε, δεν υπάρχουν ακόμα σαφή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού εμβολίων.

Επεσήμανε πως αν κάποιος δεν κάνει και τη δεύτερη δόση, θα είναι καλυμμένος σε ποσοστό μόνο 45%-50% και δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για το τείχος ανοσίας που απαιτεί το 75%-80% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Αναφορικά με τα εμβόλια mRNA, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί 236 περιστατικά μυοκαρδίτιδας στο Ισραήλ σε νεαρές ηλικίες, με απλά συμπτώματα υπογραμμίζοντας ότι «και στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες αναφορές, οι οποίες διερευνώνται, αλλά δεν έχουμε ακόμα σαφή αριθμό».

Τι είπε για το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος

Η ίδια εξέφρασε την εκτίμηση ότι εφόσον προχωρήσει η επιχείρηση των εμβολιασμών, δεν θα έχουμε τέταρτο κύμα, καθώς οι μεταλλάξεις που έχουμε μέχρι τώρα αντιμετωπίζονται με τα εμβόλια υπογραμμίζοντας ότι στην Ελλάδα έχει καταγραφεί μόνο ένα περιστατικό ινδικής μετάλλαξης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις