Στην πιο κρίσιμη καμπή της βρίσκεται πλέον η επιχείρηση του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία». Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έκκληση σε όσους τους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σπεύσουν να «θωρακιστούν» καθώς η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, γνωστή και ως «Ινδική μετάλλαξη» είναι πολύ πιο επιθετική και μεταδοτική, με τους ειδικούς μάλιστα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι θα έχει επικρατήσει μέχρι τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα εκτιμούν πως το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» είναι αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων, ώστε να χτιστεί μέσα σε διάστημα περίπου 60 ημερών το «τείχος ανοσίας» έναντι της Covid 19.

Κι αυτό, για να αποφύγει η χώρα να βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη από το προσεχές φθινόπωρο με ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας, το οποίο θα διαταράξει αφενός την ομαλή κίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, αφετέρου θα δημιουργήσει, για ακόμη μία φορά, μια ασφυκτική κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ωστόσο και αυτή η προοπτική απαιτεί στοχευμένα βήματα, ιδίως από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να πεισθούν ακόμη και οι πλέον διστακτικοί ότι οι εμβολιασμοί έναντι του κορωνοϊού συνιστούν τη μόνη λύση.

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός των κινήτρων

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κίνητρα για να εμβολιαστούν εκείνοι που μέχρι τώρα δεν το έχουν πράξει, πρόκειται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ήδη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς έχει ανακοινώσει ότι από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, δεν θα έχουν πλέον την υποχρέωση να διενεργούν self test για να προσέλθουν στην εργασία τους.

Από την υποχρέωση διενέργειας self test από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου θα εξαιρεθούν και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια. Για την επιβεβαίωση του εμβολιασμού, αρκεί το σχετικό πιστοποιητικό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περαιτέρω κίνητρα που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση θα σχετίζονται κυρίως με την εστίαση, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Ειδικότερα, εξετάζεται να η ελεύθερη πρόσβαση των πλήρως εμβολιασμένων σε πολιτιστικά γεγονότα, αθλητικούς χώρους, καθώς και σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων και χώρων εστίασης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη διαδικασία αυτή αναμένεται να υπάρξει ενεργή συμμετοχή των επιχειρηματιών. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης θα μπορούν να επιλέγουν να έχουν ως θαμώνες μόνο πλήρως εμβολιασμένους πολίτες. Σε αυτήν την περίπτωση, η επιχείρηση θα μπορεί να λειτουργεί στο 100% της πληρότητάς της και οι θαμώνες να αισθάνονται πιο ασφαλείς. Το ίδιο μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, γηπέδων ή άλλων παρόμοιων επιχειρήσεων.

Για το ενδεχόμενο αυτό έχει προϊδεάσει και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε νεότερες δηλώσεις του το Σάββατο, αυτή τη φορά στο Mega, ο κ. Γεωργιάδης είπε:

«Επικρίνομαι όταν λέω κάτι πρώτος και τελικά εφαρμόζεται. Δεν υπάρχει ζήτημα προνομίων. Υπάρχει ζήτημα λογικής. Όταν αποφασίζεις να μην εμβολιάζεσαι κινδυνεύεις περισσότερο. Εφόσον εσύ έχεις αποφασίσει να μην εμβολιάζεσαι οφείλουμε να έχουμε μέτρα που θα σε προστατεύουν από την επιλογή σου. Δεν είναι ζήτημα προνομίων. Θα υπάρξουν τη Δευτέρα σχετικές ανακοινώσεις για κλειστούς χώρους. Ο εμβολιασμένος θα μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα. Δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν επιχειρηματία. Όταν όμως στο κλειστό χωρό θα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, οι επιχειρηματίες θα κινηθούν προς το συμφέρον τους. Αν στο εστιατόριο βρεθεί κρούσμα θα πρέπει να κλείσει. Δεν είναι ζήτημα διάκρισης. Ανάλογα με την επιλογή μας θα έχουμε συνέπειες», ανέφερε.

«Αν ο ρυθμός διατηρηθεί όλο το καλοκαίρι θα παμέ καλά. Αν τα 4.300.000 γίνει 7 εκατομμύρια θα έχουμε φτάσει στο επίπεδο που θέλουμε. Δεν ξέρουμε όμως αν αυτός ο ρυθμός θα κρατηθεί. Το κίνημα του αντιεμβολιασμού δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο», πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Μητσοτάκης: Επιτάχυνση των εμβολιασμών η μόνη λύση

Για το θέμα της μετάλλαξης Δέλτα τοποθετήθηκε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «το μείζον, στην παρούσα φάση, είναι να πείσουμε τους πιο αναποφάσιστους να εμβολιαστούν».

«Έγινε μια συζήτηση γύρω από το θέμα της μετάλλαξης Δέλτα. Η εκτίμηση των ειδικών του ECDC είναι ότι μέχρι τα τέλη του Αυγούστου θα είναι η πλέον επικρατούσα. Μία είναι η απάντηση έναντι των μεταλλάξεων κι αυτή είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Θα πρέπει όλοι μας να εμβολιαστούμε. Θέλω να σας ζητήσω να δείτε τα στοιχεία από τα νοσοκομεία μας τους τελευταίους μήνες. Τα περισσότερα θύματα που χάνονται από την Covid 19 είναι οι ανεμβολίαστοι πολίτες», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κικίλιας: Οι μεταλλάξεις κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη εμβολιασμού

Την ίδια ώρα, εκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίζεται πλέον και στην χώρα μας απηύθυνε προς τους πολίτες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι κυβέρνηση και ειδικοί είναι επί ποδός για το ζήτημα της μετάλλαξης και τόνισε: «Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Από τη στιγμή που η Επιστήμη έχει δώσει όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι κρίμα να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας και αυτή η μετάλλαξη πράγματι αποτελεί έναν κίνδυνο.»

Ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε επίσης για το ενδεχόμενο τοπικών lockdown εφόσον κριθεί αναγκαίο, για να απαντήσει ότι δεν του αρέσει να προτρέχει και προκρίνεται η κοινωνική υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.

Υπογράμμισε, ότι «από εκεί και πέρα όμως, από τη στιγμή που σου δίνει η οργανωμένη Πολιτεία εδώ και σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να εξασφαλίσεις εμβολιαζόμενος τη ζωή σου, την υγεία σου, της οικογένειάς σου, αυτή είναι μια ευκαιρία που πρέπει να την αρπάξεις» και κατέληξε, τονίζοντας: «Δεν μπορούμε μόνιμα να ζούμε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας. Δεν μπορεί μόνιμα να μην υπάρχει κοινωνική ζωή, οικονομική δραστηριότητα, να μην υπάρχει τουρισμός που είναι η βαριά μας βιομηχανία».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις