Ενώπιον του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη οδηγείται σήμερα ο 49χρονος που κατηγορείται για την μεγάλη κλοπή από την Εθνική Πινακοθήκη, το 2012, δύο έργων τέχνης ανεκτίμητης αξίας και συγκεκριμένα ενός πίνακα του Πικάσο και ενός του Μοντριάν.

Ο κατηγορούμενος καλείται να απολογηθεί για το κακούργημα της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής κατά συναυτουργία, τετελεσμένη και σε απόπειρα, πραγμάτων καλλιτεχνικής σημασίας που βρίσκονταν σε συλλογή εκτεθειμένα σε κοινή θέα και σε δημόσιο κτίριο.

Ο κατηγορούμενος, ωστόσο, έχει δικαίωμα να ζητήσει και να λάβει προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσει με το δικηγόρο του Σάκη Κεχαγιόγλου, την απολογία του.

Ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής στο επάγγελμα, έχει δώσει ήδη το στίγμα της υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθήσει. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στην προανακριτική του απολογία, έχει μετανιώσει για τις πράξεις του και ένιωσε, όπως είπε, ανακούφιση όταν οι αστυνομικοί βρήκαν τους πίνακες, στο σημείο που εκείνος τους υπέδειξε. Δηλαδή, μέσα σε μια ρεματιά σε ένα απόμερο σημείο στη Κερατέα.

«Προσφέρθηκα αβίαστα και με ανακούφιση να βοηθήσω. Πήγαμε (με τους αστυνομικούς) στο σημείο που τους έδειξα. Τελικά οι πίνακες ήταν 10 μέτρα παρακάτω από το σημείο που τους έδειχνα. Όταν άκουσα στον αστυνομικό να λέει ότι βρήκαν το δέμα κατάλαβα ότι βρέθηκαν. Ξέσπασα σε κλάματα και έπεσα στο έδαφος ευχαριστώντας τους. Τόσο μεγάλος ήταν ο καημός μου να τους επιστρέψω. …», υποστήριξε ο κατηγορούμενος στην προανακριτική του απολογία, προϊδεάζοντας έτσι ότι ενώπιον της Δικαιοσύνης, όταν φτάσει η ώρα της δίκης του, θα ζητήσει το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι έδρασε μόνος, προετοιμάζοντας όμως τη ληστεία για καιρό, σύμφωνα με την απολογία του. Όπως λέει πήγαινε στην Εθνική Πινακοθήκη επί έξι μηνών, παρακολουθούσε τις κινήσεις των φυλάκων και έμαθε τα πάντα για τα συστήματα ασφαλείας. «Ήξερα όλες τις συνήθειες των φυλάκων, πότε άλλαζαν βάρδια, ποιος κάπνιζε ποιος έβγαινε στον κήπο… Ήξερα ότι είχαν μειωθεί τον τελευταίο καιρό λόγω της οικονομικής κρίσης, ήξερα ότι υπήρχε και συναγερμός. Έτσι, αποφάσισα να κάνω την κλοπή», είπε στους αστυνομικούς.

Η κλοπή

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κατηγορούμενος, κατάφερε να μπει στην Εθνική Πινακοθήκη από μια ξεκλείδωτη μπαλκονόπορτα και ότι από την στιγμή που πήρε τους πίνακες χρειάστηκε περίπου επτά λεπτά για να τους αφαιρέσει τις κορνίζες ώστε να χωρέσουν στον σάκο του. «…Άνοιξα την μπαλκονόπορτα, η οποία ήταν όντως ξεκλείδωτη, άκουσα το μπίπ μπήκα μέσα και την ξαναέκλεισα» ανέφερε στους αστυνομικούς ο δράστης της μεγάλης ληστείας υποστηρίζοντας πως εκείνες τις στιγμές έκρινε πως εκνευρίζοντας τον φύλακα -κάνοντας τον, δηλαδή, να πιστέψει ότι υπάρχει τεχνικό πρόβλημα στις ζώνες του συναγερμού – θα μπορούσε να εκτελέσει πιο εύκολα την κλοπή.

Χαρακτηριστικά ανέφερε στην απολογία του: «Έτσι επανέλαβα την ίδια διαδικασία αρκετές φορές. Ανοιγόκλεινα την μπαλκονόπορτα χωρίς να μπαίνω μέσα… Επειδή δεν άκουσα κανέναν συναγερμό υπέθεσα πως ο φύλακας τον είχε απενεργοποιήσει. Σηκώθηκα όρθιος και βρέθηκα μπροστά στον πίνακα του Πικάσο. Τον ξεκρέμασα με την κορνίζα που ήταν βαριά, τον άφησα στην άκρη της σκάλας και πήρα άλλον έναν πίνακα του Μοντριάν ενώ ξεκρέμασα έναν ακόμη… Έβαλα στο σάκο τους δυο πίνακες και εκείνη την ώρα άκουσα τον φύλακα να έρχεται και να φωνάζει κλέφτης- κλέφτης σταμάτα. Δεν γύρισα να τον κοιτάξω καθόλου. Σηκώθηκα και χωρίς να πως τίποτα κάνοντας τρία τέσσερα βήματα χώθηκα στην τρύπα που είχα ανοίξει ανάμεσα στις γυψοσανίδες. Βγήκα στο ταρατσάκι και πέρασα στο πεζοδρόμιο. Τη στιγμή εκείνη μου φαίνεται ότι κόπηκα από κάποια γυαλιά πήρα ένα χαρτί που είχε επάνω του ένα σχέδιο, το οποίο ήταν έκθεμα σκούπισα το χέρι μου και το έβαλα στην τσέπη μου. Βγήκα στην Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου τρέχοντας και άκουγα τον συναγερμό της Πινακοθήκης να χτυπάει και σειρήνες περιπολικών. Μπήκα στην αποθηκούλα απέναντι από το πάρκο… Οι αστυνομικοί έψαξαν το πάρκο αλλά δεν άνοιξαν την αποθήκη γιατί η πόρτα ήταν κλειστή. Βγήκα μετά από πολύ ώρα. Πήγα στη στάση του λεωφορείου. Δεν είχε πολύ αστυνομία… Ρώτησε δυο κοπέλες τι συμβαίνει και τελικά επέστρεψε σπίτι με ταξί..».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις