Μόνο με το πιστοποιητικό εμβολιασμού (green pass) που άρχισε να ισχύει από σήμερα, 1η Ιουλίου 2021, σε ολόκληρη την Ευρώπη θα μπορούν οι πολίτες της χώρας μας να κάνουν τα εσωτερικά ταξίδια με τα δημόσια μέσα μεταφοράς, δηλαδή τα αεροπλάνα, τα καράβια, τα τρένα και τα λεωφορεία.

Αυτό εισηγούνται σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί της Επιτροπής του υπουργείου Yγείας. Πρόκειται για ένα μέτρο που ισχύει ήδη για τις μετακινήσεις στο εξωτερικό και, όπως φαίνεται, θα ισχύσει και για το εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το OPEN, οι ειδικοί εισηγούνται να μετακινούμαστε με το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» όταν θέλουμε να κάνουμε υπερτοπικές μετακινήσεις, δηλαδή από νομό σε νομό.

Αυτό που τονίστηκε είναι ότι αναμένεται να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις και αυτές θα αφορούν σ’ εκείνους που μετακινούνται καθημερινά για την εργασία τους.

Αν εφαρμοστεί πλήρως η εισήγηση αυτή προβλέπει:

  • Μετακίνηση εκτός νομού ελεύθερα για πλήρως εμβολιασμένους.
  • Μετακίνηση εκτός νομού με rapid test για ανεμβολίαστους. Το rapid test θα το χρεώνεται ο πολίτης. Το κόστος είναι 20 ευρώ.
  • Όσοι έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου θα πρέπει να κάνουν και το rapid test και να πληρώσουν τα 20 ευρώ.

Ειδικότερα, προβλέπεται να γίνονται εσωτερικές μετακινήσεις για τους ανεμβολίαστους πολίτες με αρνητικό μοριακό έλεγχο ή με αρνητικό rapid test, ενώ δεν θα γίνονται δεκτά τα self test.

Αυτή η εισήγηση έρχεται ως συνέχεια των όσων είπαν τόσο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, αλλά και στη συνέχεια η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, που τόνισαν ότι τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν για τους ανεμβολίαστους.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στις 18:00 στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης, που θα γίνει από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη. Επίσης, θα συμμετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις