Μετά το μπαράζ των δηλώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων για περιορισμούς μόνον στους ανεμβολίαστους και μάλιστα χωρίς πλέον οικονομική στήριξη, ηγ κυβέρνηση έδωσε χθες μια πρόγευση για τη στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει εφόσον υπάρξει 4ο κύμα κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε αλλαγές στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, καθώς πλέον για να ταξιδεύουμε στα νησιά με πλοίο θα πρέπει να χρησιμοποιούμε το Green Pass (πιστοποιητικό εμβολιασμού).

Στο σκεπτικό των κυβερνητικών ανακοινώσεων φαίνεται να κυριαρχεί η άποψη ότι τα νησιά είναι πιο ευάλωτα και λόγω τουρισμού, αλλά και λόγω αποστάσεων, καθώς δεν είναι ίδιες οι δυνατότητες του συστήματος υγείας και δεν είναι εύκολη η μετακίνηση σε περίπτωση σοβαρής νόσησης.

Ουσιαστικά βέβαια, όπως και με την υποχρέωση για PCR ή rapid test αλλά όχι self test στους κλειστούς χώρους της εστίασης και ανοιχτούς χώρους της νυχτερινής διασκέδασης, το μέτρο αυτό λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους μη εμβολιασμένους καθώς: Θα πρέπει είτε να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για PCR ή rapid test, είτε να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που είναι δωρεάν.

Οι αλλαγές στις μετακινήσεις

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, από την προσεχή Δευτέρα, όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στη νησιωτική χώρα θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα PCR 72 ωρών (Green Pass) και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών.

Έτσι από τις 5 Ιουλίου:

Για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test

Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Οι εξαιρέσεις

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, και επίσης εξαιρούνται

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση. Αυτοί θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης. Θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην ηπειρωτική χώρα και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις