Επί ποδός βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα για την πορεία της νόσου στη χώρας δεδομένης της μεγάλης διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα που φαίνεται ότι τελικά θα κυριαρχήσει αλλά και της αυξητική τάσης στα κρούσματα. Θα έχουμε τελικά 4ο κύμα στη χώρα και αν ναι πόσο σύντομα; Οι επιστήμονες εκφράζουν τις δικές τους εκτιμήσεις.

Ο ερευνητής Εθνικού Ινστιτούτου ΗΠΑ Γ. Παυλάκης δήλωσε πως είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος και αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση, σε 1 εβδομάδα θα έχουμε διπλάσια κρούσματα. Επίσης, ανέφερε πως οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν λιγότερο, αλλά δεν είναι όλοι το ίδιο και πως είναι φοβερό λάθος που σταματήσαμε να φοράμε μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

Ο ερευνητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας, αναφέροντας ότι “Το φθινόπωρο η κατάσταση δεν θα είναι διαχειρίσιμη. Και θα χρειαστούν δύσκολα μέτρα” ενώ, ειδικά για την Κρήτη, είπε ότι “έχει διαγράψει ήδη την πορεία της.

Ο επιστήμονας έκανε λόγο για “μία νέα επιδημία”, όσον αφορά στην μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, ενώ προειδοποίησε ότι “βλέπουμε μπροστά μας ένα πολύ βίαιο 4ο κύμα”. Όπως είπε, το 4ο κύμα είναι “μύθος ότι είναι λιγότερο παθογόνο. Δείτε τι γίνεται στην Ινδία. Είναι πολύ περισσότερο παθογόνο από προηγούμενα”.

Για την εξάπλωση του κορονοϊού στις μικρότερες ηλικίες, ο Γιώργος Παυλάκης κατέληξε ότι “περισσότερα νέα άτομα μολύνονται γιατί κυκλοφορούν” ενώ επισήμανε ότι “οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από πέρυσι. Αυτή είναι η τελευταία τους ευκαιρία να εμβολιαστούν.

“Η παραλλαγή Δέλτα επεκτείνεται σαν πυρκαγιά σε πευκοδάσος και δεν σταματά”, κατέληξε. “Το στέλεχος Δέλτα, στην Αγγλία επεκτάθηκε πολύ γρήγορα και εκτόπισε το αγγλικό στέλεχος Άλφα. Έτσι θα γίνει και στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες, πολύ γρήγορα”, υποστήριξε ο Γιώργος Παυλάκης και είπε ότι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν λιγότερο. “Κάποιες κατηγορίες, όμως, όπως οι ηλικιωμένοι, μπορεί να νοσήσουν και άσχημα”.

«Επιτήρηση όχι ανησυχία»

Δεν εμπνέει ανησυχία για την ώρα η αύξηση των κρουσμάτων κορονοΐού, που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, εντούτοις συνολική εικόνα θα μπορούμε να έχουμε σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου μέλος της επιτροπής ειδικών του Υπουργείου Υγείας και καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση χρήζει επιτήρησης, παραδέχτηκε ο καθηγητής, επισημαίνοντας το γεγονός πως τα αυξημένα κρούσματα παρατηρούνται σε “σχετικά δύσκολες”, όπως τις χαρακτήρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση.

“Ευτυχώς εξακολουθούμε να έχουμε λίγους θανάτους” σημείωσε αναφέροντας ωστόσο πως τις τελευταίες 2 ημέρες, παρά την άνεση στο σύστημα υγείας, παρατηρείται αύξηση στις εισαγωγές η οποία εντούτοις δεν είναι τόσο σημαντική.

“Επομένως η ολική εικόνα είναι καλή αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη επιτήρηση”, συνόψισε, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως μια αυξητική πορεία στα κρούσματα μπορεί να φέρει μέτρα.

Απαντώντας στο σε τι οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα ο κος Γώγος ξεκαθάρισε πως αυτή σχετίζεται με διάφορες παραμέτρους όπως η αυξημένη κινητικότητα, ο περιορισμός της χρήσης μάσκας αλλά και η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα η οποία όμως δεν είναι ακόμη σε τόσο μεγάλη έκταση ώστε να μας ανησυχεί.

” Εν δυνάμει θα αυξηθεί”, είπε πάντως ο καθηγητής για την διασπορά του μεταλλαγμένο στελέχους Δέλτα το οποίο υπογράμμισε πως μεταδίδεται πιο εύκολα.

Τέλος, σε ό, τι αφορά την επιβράδυνσης του ρυθμού εμβολιασμού, ο κος Γώγος τόνισε πως η ύφεση είναι πρόβλημα. Όπως ανέφερε, οι μειωμένοι ρυθμοί στους εμβολιασμούς σχετίζονται τόσο με την χρονική περίοδο που διανύουμε όσο και με το γεγονός πως οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη είναι οι, όπως τους χαρακτήρισε “λίγο πιο δύσκολοι” που έχουν ανασφάλεια και δεν έχουν πεισθεί.

«Ανησυχητική η αυξητική τάση στα κρούσματα»

Μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης σημείωσε ότι η τελευταία εβδομάδα που παρουσιάζεται αύξηση κρουσμάτων, είναι ανησυχητική.

«Δε συμφωνώ με τις ανακοινώσεις από την κ. Παπαευαγγέλου ότι έχουμε μια σταθεροποίηση της πανδημίας. Βλέπω έναρξη μάλλον αυξητικής τάσης σε πανελλήνιο επίπεδο. Είχαμε να δούμε πολύ καιρό πάνω από 600 κρούσματα».

Στο νησί της Κρήτης, που συναντάται κυρίως η μετάλλαξη αυτή, «με εξαίρεση το Ρέθυμνο, είναι σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από τον μέσο όρο της Ελλάδας».

Ο καθηγητής τονίζει ότι όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, «καθώς υπάρχει αυξητική τάση που ελπίζουμε να είναι παρωδική. Η «Δέλτα» μας ανησυχεί, τα υπόλοιπα (σ.σ. στελέχη) είναι υπό παρακολούθηση».

Την πιθανότητα νέων μέτρων, όπως τοπικά lockdown, δεν απέκλεισε ο κ. Τζανάκης, σε περίπτωση που η «κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη».

«Προφανώς θα πρέπει να υπάρξουν κάποια μέτρα για να σταματήσει η διάδοση του ιού και η περαιτέρω επιδείνωση. Μη μας ξεγελά το γεγονός ότι δεν έχουμε νοσηλείες και διασωληνωμένους», κατέληξε ο καθηγητής.

«Μέσα στον Ιούλιο θα ξεκινήσει το 4ο κύμα της πανδημίας»

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού κρούει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης  ο οποίος μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΑΝΤ1, εξέφρασε την ανησυχία του ότι αν δεν προσέξουμε σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει το 4ο κύμα της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι σαφέστατα βρισκόμαστε σε μια φάση αύξησης των κρουσμάτων του κοροναϊού και γύρω στα μέσα ή προς το τέλος του Ιουλίου, θα ξεκινήσει το 4ο κύμα της πανδημίας, το οποίο αν δεν το προλάβουμε μπορεί να είναι εξαιρετικά ισχυρό.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ είπε ότι οι μετακινήσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διασπορά του κοροναϊού και κυρίως της μετάλλαξης Δέλτα και τον Αύγουστο αναμένεται να ξεπεράσουμε και πάλι τα 1.000 κρούσματα ημερησίως, αριθμός που θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο τον Σεπτέμβριο.

Το μόνο που μπορεί να μας προστατεύσει αποτελεσματικά είναι ο εμβολιασμός. Όπως είπα χαρακτηριστικά, για να γλιτώσουμε από τα χειρότερα και σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα που χρησιμοποιεί, θα πρέπει μέσα στον Αύγουστο το ποσοστό των εμβολιασμένων στον ενήλικο πληθυσμό, να φτάσει στο 83%.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις