Ο Νίκος Σύψας εμφανίστηκε το πρωί της Δευτέρας, 5 Ιουλίου 2021, στην πρωινή εκπομπή του OPEN και ένωσε τη φωνή του με όσους ζητούν από τους πολίτες να εμβολιαστούν, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια μέτρα εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα.

Όπως τόνισε, δεν αποκλείεται πως σε αυτό το κύμα θα μολυνθούν οι πάντες. Σημείωσε δε ότι είναι ελάχιστη η πιθανότητα ένας εμβολιασμένους να μολύνει άλλους.

Ο κ. Σύψας τόνισε πως οι κλειστοί χώροι είναι χώροι υπερμετάδοσης και ζήτησε από τους πολίτες να εμβολιαστούν γιατί αν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού συνεχιστούν, σχεδόν όλοι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μολυνθούν από τη νέα μετάλλαξη. Και αυτό, πρόσθεσε, θα σημάνει μεγάλο κίνδυνο και τεράστια πίεση και πάλι στο σύστημα υγείας.

Όσο αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας, τόσο αυξάνονται και οι κίνδυνοι να έρθουν νέα οριζόντια μέτρα προειδοποίησε ο Νίκος Σύψας και ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ένα νέο lockdown, απάντησε: «Έχουν γίνει πολλές φορές αυτές οι δηλώσεις στο παρελθόν και είδατε τα αποτελέσματα. Καλό είναι να μην γίνονται αυτές οι δηλώσεις. Ο ιός έχει τη δική του ατζέντα».

«Δεν είπαμε “πετάξτε τις μάσκες”»

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, η Επιτροπή δεν έδωσε ποτέ οδηγία για να βγουν οι μάσκες. «Υπάρχει μία τεράστια παρεξήγηση ότι η επιτροπή έχει δώσει την οδηγία, πετάμε τις μάσκες. Η επιτροπή δεν είπε ποτέ αυτό. Το έχει διευκρινίσει πολύ καλά η κ. Παπαευαγγέλου. Η επιτροπή κρίνοντας την κατάσταση της χώρας, την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και την μετάλλαξη Δέλτα, είπε ότι συνεχίζουμε όπως πριν. Η μόνη περίπτωση που δεν χρειάζεται είναι όταν περπατάμε στον δρόμο και δεν υπάρχει συνωστισμός.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι όταν βγαίνουμε από το σπίτι μας έχουμε το πορτοφόλι, τα κλειδιά και την μάσκα μας. Τώρα αν για κάποιο λόγο είδαμε τίτλους “πετάμε τις μάσκες” εγώ δεν το κατανοώ. Δεν έχουμε δώσει ποτέ εντολή βγάλτε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Μεταφέρθηκε εντελώς λάθος στην κοινωνία. Τεράστιο λάθος. Ποτέ δεν το είπε επιτροπή» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνα, τρένα, ΚΤΕΛ) προανήγγειλε ότι θα γίνονται με rapid ή μοριακό τεστ. Όσον αφορά στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, δεδομένου ότι το πιθανότερο είναι σε αυτά να βρίσκονται οικογένειες, δεν θα είναι απαραίτητο το τεστ.

Εκτίμησε επίσης ότι αφού θα υπάρχουν τα τεστ, είναι δύσκολο να υπάρξουν απαγορεύσεις μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις