Η «εκτίναξη» των κρουσμάτων τις τελευταίας ημέρες και η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα έχει θέσει σε συναγερμό κυβέρνηση και ειδικούς, οι οποίοι ετοιμάζονται να εφαρμόσουν νέα μέτρα προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι εξετάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και βάσει αυτών θα εισηγηθούν την λήψη νέων μέτρων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προκειμένου να ανακοπεί το κύμα της πανδημίας, βέβαιη θεωρείται η επαναφορά της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους για όλους τους πολίτες εμβολιασμένους και μη. Μπορεί πριν δυο εβδομάδες να είχε αρθεί το εν λόγω μέτρο, όταν δεν υπάρχει συγχρωτισμός, ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα καθιστούν απαραίτητη την επαναφορά της μάσκας, καθώς φαίνεται ότι αρκετοί πολίτες έλαβαν λάθος το μήνυμα «μάσκα τέλος».

Μόνο για εμβολιασμένους οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι επανέρχεται η συζήτηση για το εάν, εκτός από τους αμιγείς εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους στην εστίαση, θα υπάρχουν και οι μεικτοί. Οπως φαίνεται, το σενάριο των μεικτών εσωτερικών χώρων μπαίνει στο συρτάρι, εξαιτίας των επιβαρυμένων δεδομένων των τελευταίων ημερών. Είναι, λοιπόν, πιθανό στα μέτρα που θα ανακοινωθούν να περιλαμβάνεται ότι στους κλειστούς χώρους εστίασης θα έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι ειδικοί εξετάζουν επίσης, το τι θα γίνει στην εστίαση εάν κάποιος νομός χρωματιστεί με «κόκκινο». Σε αυτό το σενάριο αναμένεται να λειτουργεί η εστίαση μόνο στους εξωτερικούς χώρους, με λιγότερα άτομα ανά τραπέζι και χωρίς μουσική, ενώ τα μαγαζιά θα κλείνουν νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται ότι είχε ανακοινωθεί ο διαχωρισμός των χώρων διασκέδασης σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους κατά του κορονοϊού και σε μεικτούς χώρους, από τις 15 Ιουλίου. Στους αμιγείς κλειστούς χώρους πλην κέντρων διασκέδασης, δηλαδή εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφους και θέατρα θα ισχύει πληρότητα 85%, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self-test γονέων.

Στους αμιγείς υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων θα ισχύει η πληρότητα 85% και δεν θα απαιτείται μάσκα ενώ στα αμιγή υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ) η πληρότητα θα ανέρχεται στο 60%. Τέλος, στα ανοικτά και κλειστά γήπεδα (αμιγείς χώροι) προβλέπεται πληρότητα 85%, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self-test των γονέων.

Οι μεικτοί χώροι

Ως προς τους μεικτούς κλειστούς χώρους, η πληρότητα θα είναι 50%. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα/σινεμά και για τους μη εμβολιασμένους θα απαιτείται προηγούμενο αρνητικό rapid test. Στους μεικτούς υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων η πληρότητα θα ανέρχεται στο 75% για χώρους με λιγότερους από 1.000 καθήμενους, στο 70% για χώρους με λιγότερους από 5.000 καθήμενους και στο 65% για χώρους με λιγότερους από 15.000 καθήμενους.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους. Στα μεικτά υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης η πληρότητα θα ανέρχεται στο 25% και προηγούμενο αρνητικό rapid-test θα είναι υποχρεωτικό για μη εμβολιασμένους. Τέλος, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ανοικτά και κλειστά γήπεδα για μη εμβολιασμένους.

Τι ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς για τα κέντρα διασκέδασης

Τα φαινόμενα συνωστισμού, κυρίως σε κέντρα διασκέδασης, που οδήγησε στην απότομη αύξηση των κρουσμάτων οδήγησαν στην έκτακτη ενημέρωση από τον υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Οπως ανακοίνωσε από τις 8 Ιουλίου, όλοι οι χώροι εστίασης (μπαρ, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης) θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

«Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε αυστηρότερους ελέγχους και βαριές καμπάνες σε όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε παραβάσεις. «Απο την Πέμπτη όλοι οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας για να περιορίσουμε τον συνωστισμό και την υπερμετάδοση», είπε.

«Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και παραβιάζουν τους όρους θα κλείνουν από την επόμενη ημέρα της παράβασης για 7 ημέρες.

  • Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, 10.000 ευρώ πρόστιμο και «λουκέτο» 15 ημέρες.
  • Σε τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια».
  • Στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί, θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων εκ των υστέρων, με βάση υλικό που θα προκύπτει παράβαση (σ.σ. social media, βίντεο και καταγγελίες).
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις