Άνοδο αναμένεται να καταγράψουν φέτος οι βάσεις εισαγωγής σε αρκετές σχολές αυξημένου ενδιαφέροντος, λόγω του χαμηλού βαθμού δυσκολίας των θεμάτων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και τη μείωση του αριθμού εισακτέων σε κεντρικά ΑΕΙ.

Διαβάστε επίσης: Πανελλήνιες 2021: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες – Και με γραπτό SMS στα κινητά

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, άνοδος αναμένεται στις βάσεις των περιζήτητων σχολών της Ιατρικής, της Νομικής και του Πολυτεχνείου, ενώ άνοδος αναμένεται στη Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Οι ιατρικές σχολές ενδέχεται να κινηθούν στα 18.000 μόρια και πάνω. Στο Πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών οι βάσεις αναμένεται να ανέβουν πάνω από τα 10.000 μόρια, ενώ στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες), εκτιμάται ότι οι βάσεις θα διαμορφωθούν σε πάνω από 8.000 μόρια με τα Πολυτεχνεία να κρατούν σταθερά τα σκήπτρα και να παραμένουν οι σχολές με τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας για την εισαγωγή. Στο ίδιο επίπεδο των 8.000 μορίων εκτιμάται ότι θα βρεθούν και οι σχολές του 4ου Επιστημονικού Πεδίου (Οικονομίας και Πληροφορικής).

ΟΕΦΕ: Πολλές θέσεις κενές, οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης, μίλησε στην εφημερίδα Political για τις φετινές βάσεις.

«Οι βάσεις ανέκαθεν διαμορφώνονται οπό την ευκολία ή τη δυσκολία των θεμάτων, τις προτιμήσεις των επιτυχόντων και τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων. Φέτος πρέπει να συνυπολογιστεί και ο παράγοντας Ελάχιστη βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) όσον αφορά, κυρίως τις σχολές που είναι κοινές σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία και στις εξαιρετικά χαμηλόβαθμες σχολές.

Στην περίπτωση των κοινών Σχολών αναμένεται αύξηση, ενώ σε αυτές που πέρυσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια θα υπάρξει άνοδος, ακόμη και διπλασιασμός των μορίων εισαγωγής. Ωστόσο, η άνοδος θα είναι τεχνητή για να μείνουν πολλές θέσεις κενές», σημειώνει ο κ. Βαφειαδάκης.

Ανά Επιστημονικό Πεδίο οι απόψεις συγκλίνουν ότι συνολικά θα καταγραφεί ανοδική πορεία και συγκεκριμένα: «Στο πρώτο Πεδίο θα δούμε άνοδο στις σχολές-ρετιρέ της τάξης των 200-300 μορίων.

Στο δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, η άνοδος θα είναι μικρότερη λόγω της Φυσικής, όπου περίπου το 30% των υποψηφίων έχει γράψει κάτω από τη βάση. Αν και το ποσοστό αυτό δεν είναι μεγάλο συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, είναι μικρός και ο αριθμός των μαθητών που πέτυχαν υψηλές βαθμολογίες στο μάθημα αυτό. Βεβαίως, το θέματα ήταν εύκολα στη Χημείο και στην Έκθεση και στα Μαθηματικά στο ίδιο περίπου επίπεδο με πέρυσι», λέει ο κ. Βαφειαδάκης.

Ενώ συμπληρώνει πώς, αντιστοίχως αναμένεται μεγάλη άνοδος στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο λόγω των βατών θεμάτων σε Χημεία και Βιολογία και μικρότερη στο τέταρτο Πεδίο.

Στις περιζήτητες σχολές, χάρη στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρουν, όπως Αστυνομικές Σχολές οι υποψήφιοι θα κονταροχτυπηθούν αφού και εκεί θα καταγραφούν αυξημένες βάσεις. Αιτία είναι η μείωση του αριθμού των εισακτέων, αλλά «πρόκειται για μια διορθωτική κίνηση, καθώς πέρυσι είχαν δώσει μεγάλο αριθμό θέσεων. Συνοπτικά, η βασική διαφορά με πέρυσι στις Πανελλαδικές είναι ότι ένας υποψήφιος δεν μπορούσε να πετύχει εύκολα υψηλές βαθμολογίες, καθώς τα θέματα ήταν δύσκολα. Αντίθετα, φέτος μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων θα έχει πιάσει το 19 και το 20 σε πολλά μαθήματα».

Διπλό μηχανογραφικό

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το άτυπο χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας, μετά τις βαθμολογίες θα ανακοινωθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και στη συνέχεια οι μαθητές θα κληθούν να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό Δελτίο τους. Φέτος για πρώτη φορά θα δοθεί δυνατότητα να δηλώσουν και σχολές των Δημοσίων ΙΕΚ.

Φέτος για πρώτη φορά οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν και παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ.

Έτσι θα μπορούν να υποβάλουν παράλληλα μηχανογραφικό δελτίο για την είσοδο σε ΑΕΙ βάσει της επίδοσής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ, βάσει του απολυτηρίου τους κι άλλων κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας κάθε ΙΕΚ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις