Για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 ενημερώνουν αυτήν την ώρα από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Δείτε live την ενημέρωση:

Η κυρία Θεοδωρίδου ξεκίνησε την ενημέρωση με αναφορά στους επιτυχόντες των πανελληνίων εξετάσεων. Συνέχισε λέγοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει μετακυλήσει το ενδιαφέρον στις μικρότερες ηλικίες και τις μεταλλάξεις που οι νεότεροι θα μεταδίδουν στους ανεμβολίαστους.

Ο κίνδυνος από τη νόσηση για τους 15- 17 είναι μικρός, αλλά υπαρκτός. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ηλικιών είναι κυρίως η διασπορά του ιού στο περιβάλλον που μπορεί να βρίσκονται ευάλωτοι ή ανεμβολίαστοι. Οι μελέτες δείχνουν το ρόλο των ανεμβολίαστων για την πορεία των μεταλλάξεων.

Δημοσίευση αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι οι εμβολιασμένοι καταφέρνουν να φρενάρουν την εξελικτική διαδικασία του ιού. Οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως εργαστήρια παραγωγής νέων μεταλλάξεων. Ο εμβολιασμός αποτρέπει νοσηλείες και βαριά νόσηση σε ποσοστό που ξεπερνά το 93% και σε μικρότερο ποσοστό να κολλήσει κάποιιος τη λοίμωξη. Μειώνει ιικό φορτίο και διασπορά. Ιδιαίτερη προσοχή για τους εμβολιασμένους με μία δόση: Η μία δόση προσφέρει προστασία 33%- 50%. Στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι ένας στους δέκα -κυρίως νέοοι- δεν ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό. Λόγω της «Δέλτα» εν κινδύνω είναι οι ανεμβολίαστοι.

Οι άνω των 60 ανταποκρίθηκαν θετικά στον εμβολιασμό. Ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούμε δεν περιέχει εξασθενημένους ιούς, ζώντες οργανισμούς. δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός, υπάρχουν νοσήμτα που μπορεί να υπολείπεται η αποτελεσματικότητα.

Τα χρόνια νοσήματα δεν αποτελούν αιτία μη εμβολιασμού. Πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί περιμένουν φάρμακο: δεν υπάρχει έως τώρα, μακάρι να υπάρξει. Οι εσφαλμένες αντιλήψεις οδηγούν σε μη εμβολιασμό, παράδειγμα για τους νέους: δεν επηρεάζει ο εμβολιασμός τη γονιμότητα ούτε γυναικών, ούτε ανδρών, συνίσταται και για τις εγκύους και για τς θηλάζουσες. Ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν αρκετοί και για το φόφο των παρενεργειών, αν και πιθανότερη είναι η νόσηση.

Αλλο επιχείρημα ότι αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν: Το 99% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Αλλοι πιστεύουν οτι θα προστετευθούν από τον εμβολιασμό των άλλων- είναι οι «λαθρεπιβάτες της πανδημίας».

Πάνω από 9.300.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει εως τώρα είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ το ποσοστό κάλυψης με δύο δόσεις ανέρχεται στο 41%. Το 71,5% των πολιτών άνω των 70 ετών έχει εμβολιασθεί με τουλάχιστον μία δόση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις