Κοντά στα 3.000 θα είναι τα κρούσματα κορονοϊού που θα ανακοινωθούν σήμερα, Τρίτη 13 Ιουλίου 2021, στη χώρα μας, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τα κρούσματα αλλά να προσέχουμε και τους άλλους επιδημιολογικούς δείκτες οι οποίοι δείχνουν την πραγματική εικόνα. Σημείωσε ότι καταγράφεται 150% αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους έχει πέσει κατά πολύ.

«Από την αρχή του έτους έχει μειωθεί από τα 46 έτη στα 27», είπε χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι όσο πιο νεαρά είναι τα κρούσματα κορονοϊού, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά.

«Μόνη λύση οι εμβολιασμοί»

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κάλεσε όσους πολίτες δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί να το κάνουν διότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Επίσης, ζήτησε από τους πολίτες να φορούν τις μάσκες τους και να μην χαλαρώνουν καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ περισσότερο μεταδοτική.

«Καμπανάκι» λοιμωξιολόγων για 18.000 κρούσματα

Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης μίλησαν για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού η οποία έχει μεγάλη διασπορά αλλά και τους εμβολιασμούς στους νέους. Ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε πως αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα και μπορεί να φτάσουμε και τα 18.000 κρούσματα ημερησίως ενώ ο κ. Λουκίδης τόνισε πως πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα 55 – 65.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι η μεταδοτικότερη μετάλλαξη Δέλτα διαχέεται σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για το επιδημιολογικό φορτίο στην Κρήτη και την Ήπειρο. Παράλληλα τόνισε ότι έχουμε να κάνουμε με πλειάδα στελεχών υψηλής μεταδοτικότητας και όχι μόνο με τη μετάλλαξη Δέλτα. Παράλληλα, σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με πέρυσι, την ίδια χρονική περίοδο. Όσον αφορά στο μέτρο που ανακοινώθηκε για μόνο εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει και τόνισε ότι «θα ήταν λάθος» ο διαχωρισμός των χώρων.

Όσον αφορά στην κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας εκτίμησε ότι :«αν πετύχουμε το καλό σενάριο του εμβολιασμού τότε η κορύφωση θα έρθει 16 Αυγούστου μέχρι τέλος Αυγούστου. Αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα μπορεί να έχουμε και 18.000 κρούσματα ημερησίως».

Λουκίδης: Κρίσιμη η ηλικία 55 – 65

Από την πλευρά του, ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης σημείωσε ότι οι νέοι κάτω των 25 ετών είναι στην πλειοψηφία τους πλήρως ανεμβολίαστοι και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στους γονείς αυτών των παιδιών, δηλαδή στην ηλικιακή ομάδα 55- 65. Για τον λόγο αυτό υπογράμμισε ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού αυτών των ηλικιών.

Παράλληλα σημείωσε: «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Βγήκαμε από μία παρατεταμένη κλεισούρα, ο καθένας θέλει να αλλάξει την καθημερινότητά του, είναι πολύ δύσκολη εποχή, η νεολαία είναι λογικό να θέλει να περάσει καλά, αλλά είναι δύσκολο να κρατηθεί η ισορροπία».

Για τις μάσκες ο καθηγητής ανέφερε: «Η μάσκα βγήκε με βάση το επιδημιολογικό φορτίο που βγήκε εκεί την εποχή, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, έχει ζέστη, παραλίες, δεν ξέρω αν είναι εφικτή η αστυνόμευση της μάσκας σε όλα τα επίπεδα, η μάσκα βγήκε με κάποιες υποσημειώσεις κυρίως σε συνωστισμό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις