Στην επίσπευση των αποφάσεων για υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, προχώρησε η κυβέρνηση. Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021, όσοι εργαζόμενοι σε δομές φροντίδας ΑμεΑ ή ηλικιωμένων δεν εμβολιαστούν έως τις 16 Αυγούστου, θα μπαίνουν σε αναστολή εργασίας. Παράλληλα, θα πρέπει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου να έχουν κάνει την πρώτη δόση όσοι εργάζονται σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για απόλυση όσων αποφασίσουν να μην εμβολιαστούν ακόμη και αφότου μπουν σε αναστολή εργασίας. Η Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στην τηλεόραση του OPEN, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Όσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν μετά από κάποιο διάστημα θα απολυθούν (…) Μετά από κάποιο διάστημα, ένα μήνα, μετά την αναστολή σύμβασης και δεν έχει κάνει το εμβόλιο να υπάρχει το περιθώριο να απολυθεί…». Η ίδια αναφερόταν σε εργαζόμενους δομών πρόνοιας και φροντίδας ηλικιωμένων και δεν διευκρίνισε εάν αυτό θα ισχύει και για τους υγειονομικούς.

«Εδώ και ενάμιση χρόνο είμαστε κοντά στις δομές. Οι περισσότερες μονάδες διοικήσεις και εργαζόμενοι έχουν βάλει πλάτη. Κάνουμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των ηλικιωμένων…. στις δημόσιες δομές έχει εμβολιαστεί μόλις το 43%», είπε και συνέχισε: «Όταν ο εργοδότης δει ότι μέχρι τις 16 δεν έχει εμβολιαστεί ο εργαζόμενος στη δομή του δεν μπορεί να προσέρχεται.

Τι ανέφερε ο Αδωνις Γεωργιάδης

Με την εν λόγω τοποθέτηση συντάχθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε επίσης στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος». «Ένας άνθρωπος που εργάζεται σε δομή φροντίδας ηλικιωμένων και αποφασίζει να μην εμβολιαστεί γιατί φοβάται, γιατί ο Μπιλ Γκέιτς θα του βάλει τσιράκι κλπ, αλλά αντιλαμβάνεται ότι όντας ανεμβολίαστος αυξάνει την πιθανότητα να μεταφέρει τον ιό μέσα στη δομή, αυτός ο άνθρωπος έχει ρόλο; Πρέπει να παραμείνει στη δομή; (…) Αν αυτός προτιμάει τον εαυτό του από τη ζωή αυτών που φροντίζει πληροί τα κριτήρια να είναι σε αυτή τη δομή;», διερωτήθηκε αρχικά και συνέχισε τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα:

«Είναι προφανές ότι ένας υγειονομικός ή εργαζόμενος σε δομή που αποφασίσει ότι δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο – αρά γνωρίζει πως θέτει σε κίνδυνο αυτόν που φροντίζει- προφανώς είναι ακατάλληλος να κάνει τη δουλειά. (…) Δεν είμαι ο αρμόδιος υπουργός για να πάρω αποφάσεις. Θέτω ένα λογικό ερώτημα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις