Ανοιχτή παραμένει η πόρτα των υποχρεωτικών εμβολιασμών και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, αυτό όμως θα κριθεί από την πορεία της πανδημίας, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει συγκεκριμένη θέση στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, ενώ σημείωσε πως η έννοια της αναστολής είναι μια έννοια μεταβατικότητας και προσαρμογής, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις για ορισμένα επαγγέλματα για υποχρεωτικά υγειονομικά πρωτόκολλα που αν δεν πληροί ο εργαζόμενος θα οδηγεί σε απολύσεις.

Τα σενάρια για τους εκπαιδευτικούς

Με στόχο να ξεκινήσει η νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά χωρίς προβλήματα και να μπορέσουν μαθητές και φοιτητές να παρακολουθήσουν δια ζώσης τα μαθήματα, η κυβέρνηση εξετάζει τόσο τον υποχρεωτικό εμβολισμό για το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό όσο και τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν για τους φοιτητές.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί, αλλά όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη «ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του». (Διαβάστε περισσότερα)

Κεραμέως: Κανονικά η λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών από Σεπτέμβριο

Κανονικά η λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών από τον Σεπτέμβριο, επισήμανε η υπουργός Παιδείας.

Η πλειοψηφία είναι ήδη εμβολιασμένη και ο σχεδιασμός εμμένει ότι όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι δομές θα ανοίξουν κανονικά, επισήμανε μεταξύ άλλων, μιλώντας στον Alpha η Νίκη Κεραμέως.

Παράλληλα, έκανε σύσταση σε όσους δεν έχουνε εμβολιαστεί να το κάνουν ενώ ευχαρίστησε όσους εκπαιδευτικούς έχουν κλείσει ραντεβού για το εμβόλιο.

Ερωτηθείσα αν τα σχολεία θα γίνουν εμβολιαστικά κέντρα διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει λόγος καθώς είναι εύκολο να κλείσει ο κάθε πολίτης ραντεβού.

Τα ΑΕΙ ζητούν από τους φοιτητές να εμβολιαστούν

Όσον αφορά στα πανεπιστήμια, τα ΑΕΙ ζητούν τώρα από τους νέους να εμβολιαστούν έγκαιρα ώστε ν΄ ανοίξουν επιτέλους τα ιδρύματα. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που έστειλε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στους φοιτητές του στην οποία τονίζονται τα εξής:

Αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες κατανοούμε την αγωνία σας για την ομαλοποίηση των σπουδών σας στο Ίδρυμά μας, υπό την σκιά της συνεχιζόμενης πανδημίας. Κοινός σκοπός παραμένει η διασφάλιση της ποιοτικής εκπαίδευσης και η προστασία της υγείας όλων όσοι μετέχουν σε αυτήν. Εν όψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, και υπό το φως των νέων δεδομένων, οφείλουμε να λάβουμε αποφάσεις που θα συνδυάζουν τα εύλογα συμφέροντα όλων και θα επιτρέπουν την επαναφορά στην κανονικότητα της «δια ζώσης» ακαδημαϊκής λειτουργίας. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, πρέπει να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό όπλο που μας προσφέρει η σύγχρονη επιστήμη, τα εμβόλια κατά της COVID-19, υπενθυμίζοντας ότι η μακράν σημαντικότερη ανακάλυψη του ανθρώπου στην ιστορία της ιατρικής ήταν τα εμβόλια, με τη βοήθεια των οποίων σώθηκαν (και σώζονται) δισεκατομμύρια ανθρώπινες ζωές για περισσότερο από δύο αιώνες.

Η παραγωγή πολλών εμβολίων κατά της COVID-19, με υψηλότατα ποσοστά προστασίας σε όλο το φάσμα του πληθυσμού, και ιδίως στους συμπολίτες μας που έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, αποτελεί επίτευγμα των επιστημόνων, ενώ από όλες τις μέχρι τώρα μελέτες προκύπτει ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού είναι τεράστια συγκριτικά με τις οποιεσδήποτε (αμελητέας πιθανότητας) παρενέργειες. Είναι επομένως καθήκον όλων μας, δασκάλων και φοιτητών, να δώσουμε το καλό παράδειγμα και στην υπόλοιπη κοινωνία, και να σπεύσουμε να προγραμματίσουμε τον εμβολιασμό μας. Με όποιον τύπο εμβολίου μας συστήσουν οι ειδικοί και όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ώστε να ασφαλιστούμε, ατομικά και κοινωνικά, απέναντι στη νόσο που στέρησε πρόωρα τη ζωή από χιλιάδες συνανθρώπους μας και προσφιλή μας πρόσωπα.

Το ΕΜΠ σκοπεύει να λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για να αποκαταστήσει τη δια ζώσης λειτουργία του Ιδρύματος, ακολουθώντας τα πορίσματα της επιστήμης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, και αξιοποιώντας την (εγχώρια και διεθνή) τεχνογνωσία και όλους τους διαθέσιμους πόρους. Προσβλέπουμε στο αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών της κοινότητάς μας που εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν έγκαιρα, ακολουθώντας τις οδηγίες της επιστήμης και συνεισφέροντας στην κοινή προσπάθεια για εξομάλυνση της ακαδημαϊκής λειτουργίας υπό ασφαλέστερες συνθήκες. Είναι υποχρέωση όλων μας να αποτρέψουμε, με κάθε πρόσφορο τρόπο, οτιδήποτε υπονομευτικό της προστασίας της υγείας της κοινότητάς μας και της επιδιωκόμενης δια ζώσης λειτουργίας του ΕΜΠ. Είμαστε βέβαιοι ότι συμμερίζεστε την αγωνία μας και κατανοείτε την ανάγκη να βρεθεί η «χρυσή τομή» για την προστασία όλων των αγαθών σε ένα μεγάλο, ανοιχτό, δημόσιο πανεπιστημιακό Ίδρυμα με υποδειγματική κοινωνική προσφορά, όπως το ΕΜΠ. Μαζί την προτροπή μας για εμβολιασμό κατά της COVID-19, ευχόμαστε να περάσετε ένα καλό, ξεκούραστο και ασφαλές καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις