Με μια βρετανική γελοιογραφία άλλης εποχής, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης επιχειρεί να καταδείξει πως ο φόβος, αλλά και οι «παρανοϊκοί ιδεασμοί», όπως αναφέρει, γύρω από τα εμβόλια δεν είναι πρωτοφανής υπόθεση της εποχής μας.

Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής παραθέτει μια γελοιογραφία που σατιρίζει τους φόβους στις αρχές του 19ου αιώνα πως το εμβόλιο κατά της ευλογιάς θα δημιουργήσει «αγελαδόμορφους ανθρώπους».

Το έργο «τρύπημα της αγελάδας ή οι υπέροχες συνέπειες του εμβολιασμού», του γελοιογράφου Τζέιμς Τζίλρεϊ, δημοσιεύθηκε στις 12 Ιουνίου 1802 και απεικονίζει μια τρομοκρατημένη γυναίκα, η οποία περιβάλλεται από ανθρώπους που μετατρέπονται σε αγελάδες.

«Οι παρανοϊκοί ιδεασμοί για τον εμβολιασμό είναι τόσο παλιοί όσο τα εμβόλια», περιγράφει ο Γκίκας Μαγιορκίνης. «Αυτή η (ευρέως γνωστή) γελοιογραφία από το 1802 αποτυπώνει το πώς ο δαμαλισμός (δηλαδή, ο εμβολιασμός με τον συγγενικό στην ευλογιά ιό της δαμαλίτιδας που προσβάλλει τις αγελάδες και προστατεύει από τον ιό της ευλογιάς) είχε εξάψει τη φαντασία του κόσμου για παραμορφωτικές παρενέργειες. Επειδή το εμβόλιο λοιπόν παρασκευαζόταν από ιό που μολύνει αγελάδες, οι ιδεασμοί έλεγαν για αγελαδόμορφες παραμορφώσεις», συνεχίζει.

«200 χρόνια αργότερα, ο ιός έχει εκριζωθεί χωρίς να υπάρχουν αγελαδόμορφοι άνθρωποι. Μία θεωρία λέει ότι οι παρανοϊκοί αυτοί ιδεασμοί προκύπτουν από την ανάγκη να εκλογικευθεί ο φόβος που φυσικά προκύπτει από την ιατρική πράξη. Είναι πιθανώς μία ψυχολογική “άμυνα” απέναντι στον φυσικό φόβο της ιατρικής παρέμβασης. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι νέο φαινόμενο…», καταλήγει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις