Επί ποδός βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί λόγω της δυσμενούς επιδημιολογικής εικόνας που εμφανίζουν πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως σε ορισμένα νησιά τα οποία βρίσκονται στο «πορτοκαλί».

Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στη Μύκονο και η επιβολή ενός μίνι lockdown στο νησί φαίνεται ότι θα αποτελέσει τον πιλότο και για άλλους τουριστικούς προορισμούς. Αν και η βασική θέση της κυβέρνησης παραμένει πως δεν πρόκειται να υπάρξει ένα καθολικό lockdown στη χώρα εντούτοις το «μοντέλο Μυκόνου» ενδέχεται να εφαρμοστεί και σε άλλα νησιά.

Προτεραιότητα για την εφρμογή ανάλογων μέτρων με τη Μύκονο έχουν Πάρος, Σαντορίνη, Ιος και Κρήτη (Ρέθυμνο κυρίως και Ηράκλειο) που βρίσκονται σχεδόν στο «κόκκινο» εξαιτίας τηςραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κοροναϊού.

Στην υιοθέτηση του μέτρου συντείνει και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σε διαθεσιμότητα δωμάτια καραντίνας σε πολλά νησιά και φυσικά η ανησυχία είναι να μην πιεστεί το σύστημα υγείας στα νησιά το οποίο ούτως ή άλλως θεωρείται αδύναμο για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της πανδημίας.

Έτσι, όπως είπε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ θα ακολουθήσουν και άλλα νησιά τη Μύκονο. Όπως εξήγησε αρκετά νησιά είναι σήμερα «πορτοκαλί» και «πρέπει να πέφτει το πρόστιμο το ένα μετά το άλλο και να κλείνουν τα μαγαζιά που δεν τηρούν τα μέτρα».

«Ας πούμε ότι μεγάλο ποσοστό των κατοίκων έχει εμβολιαστεί. Αρχίζουν τα πάρτι στις βίλες, έχουν δίκιο οι επιχειρηματίες εκεί έγινε το πρόβλημα με 1000 – 2000 άτομα πάρτι. Από εκεί ξεκίνησε η αιτία» ανέφερε για τη Μύκονο η κ. Παγώνη.

«Να πάνε να εμβολιαστούν οι 50+ και οι νέοι, και να γίνονται εμβολιασμοί σε πλατείες, μπαρ, έξω από τις εκκλησίες με συνεργεία για εμβολιασμούς» πρότεινε.

Τα επιπλέον μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Ωστόσο, ένα επιπλέον μέτρο προστασίας που εξετάζει να επιβάλλει η κυβέρνηση σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ίο, Πάρο, Ρέθυμνο και Ηράκλειο αφορά στους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίοι μέχρι σήμερα οφείλουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα: μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid.

Εξετάζεται λοιπόν το ενδεχόμενο οι εν λόγω εργαζόμενοι να υποχρεωθούν σε ένα επιπλέον τεστ, να κάνουν τρία την εβδομάδα ή ανά 10 μέρες. Επίσης, εξετάζεται και το σενάριο οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να μεταφέρονται σε άλλα πόστα στην ίδια επιχείρηση, ώστε να μην έχουν επαφή με τους πελάτες.

Εξάλλου στις περιοχές που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τις τελευταίες μέρες «έρχονται» περιοριστικά μέτρα, που μπορεί να περιλαμβάνουν από κατεβασμένα ρολά στην εστίαση από τα μεσάνυχτα έως απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τα μέτρα που εξετάζονται είναι:

  • Απαγόρευση λειτουργίας εστίασης 00:00 – 07:00
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης
  • Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9
  • Απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα
  • Μέγιστος αριθμός ατόμων: 4 άτομα – για συγγενείς α’ βαθμού 6 άτομα.

Ελλείψεις ξενοδοχείων καραντίνας

Διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το πρόβλημα με την έλλειψη ξενοδοχείων καραντίνας στα νησιά, πολλά από τα οποία αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Τα περιστατικά των τελευταίων 24ωρων σε Πάρο, Αλλόννησο και Μύκονο ανέδειξαν σοβαρά κενά στον υγειονομικό σχεδιασμό, καθώς τουρίστες που προσβλήθηκαν από κορονοϊό (ή αποτελούν στενές επαφές κρούσματος) κατά τη διάρκεια των διακοπών τους υπέστησαν απίστευτη ταλαιπωρία επειδή δεν υπήρχε το κατάλληλο κατάλυμα για να τεθούν σε καραντίνα με ότι αυτό συνεπάγεται για τον έλεγχο της διασποράς του ιού.

Το πρόβλημα όπως φαίνεται οφείλεται στο γεγονός, ότι είτε δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη για ξενοδοχεία καραντίνας σε μικρά νησιά, όπως στην περίπτωση της Αλλοννήσου, είτε τα δωμάτια στα ξενοδοχεία καραντίνας για τα μεγαλύτερα νησιά δεν επαρκούν, όπως στην περίπτωση της Μυκόνου και της Πάρου.

Κάτω από το βάρος αυτών των περιστατικών εξετάζονται νέα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όσοι βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό στις διακοπές τους σε κάποιο νησί, να μπορούν να απομονώνονται σε ξενοδοχεία καραντίνας ή να μεταφέρονται σε καμπίνες κορονοϊού που θα διαθέτουν τα πλοία.

Έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα για επίταξη δωματίων και καμπίνες κορονοϊού

Στο πλαίσιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα έκτακτη σύσκεψη των αρμόδιων αρχών και εξετάζεται η λήψη των εξής πρόσθετων μέτρων:

Να υπάρχει δυνατότητα επίταξης δωματίων, όχι μόνο δηλαδή να αυξηθούν τα ξενοδοχεία για καραντίνα στα νησιά, αλλά να μπορεί η Πολιτική Προστασία να επιτάξει δωμάτια.

Πρ. Σωμ Εστίασης Μυκόνου: Λανθασμένα τα μέτρα την ώρα που έχει 200.000 επισκέπτες

Ο κ. Ι. Θεοχάρης, επιχειρηματίας της Μυκόνου και πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης του νησιού, υποστήριξε ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από άλλα, ώστε να μην πληγεί πολύ περισσότερο το νησί, αναφέροντας ακόμη ότι «μας ρωτούν αν “κλείνει” η Μύκονος στις 26 Ιουλίου», κάνοντας λόγο για φόβους περί πρόωρου κλεισίματος της σεζόν, με τεράστιες οικονομικές συνέπειες για την τοπική – και όχι μόνο – οικονομία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις